Gastronomische reisboeken



 

HET LEKKERSTE UIT ZWEDEN

HET LEKKERSTE UIT ZWEDEN

Sinds ik onder meer Västerbossensost proefde in Stockholm heb ik een boontje voor de Zweedse keuken. Nederlandstalige publicaties rond de Zweedse gastronomie doen geen boekenkasten uitpuilen, maar dit overzichtelijke verdient alvast een plaats thuis. Af en toe eens een kijkje nemen en een hartig hap ... ... Lees meer

CHINEES!

CHINEES!

Of je nu zelf al in China rondreisde of gewoon naar een lekker Chinees restaurant in je buurt ging, altijd zijn er wel gerechten die zo in de smaak vielen dat je er wel vaker zin in hebt. Zelf thuis bereiden? Hoe begin je er dan aan? Auteur Suzie Lee richt zich in deze kleurrijke uitgave in de aller ... ... Lees meer

GROOT INDONESISCH KOOKBOEK

GROOT INDONESISCH KOOKBOEK

Sinds het "Groot Indonesisch kookboek" voor 't eerst verscheen in 1973 heeft deze keuken een enorm traject afgelegd, in 't bijzonder in Nederland. De Indonesische keuken is er compleet ingeburgerd in het culinaire gebeuren. Dat merk je ook op de menukaarten van eetgelegenheden allerhande. Deze publi ... ... Lees meer

STEAK MET STIJN

STEAK MET STIJN

Behalve professor arbeidseconomie is Stijn Baert ook al sinds zijn jeugdjaren liefhebber / kenner van het Belgisch gerecht bij uitstek steak met frieten. Maak je een uitstap of kom je terug van een lange reis, dan is de kans behoorlijk dat er een soort van drang is naar steak met frieten (tenzij je ... ... Lees meer

TOSCANINI

TOSCANINI

In Italië zijn er maar liefst 350 vormen van pasta, waarvan sommige weliswaar zeer streekgebonden zijn. Uitgaande van het basisproduct pasta kun je eindeloos variëren, alleen al door met uiteenlopende sauzen te werken. Natuurlijk is de smaak van de sauzen belangrijk, maar evenzeer van belang is hoe ... ... Lees meer

HET LEKKERSTE UIT TURKIJE

HET LEKKERSTE UIT TURKIJE

De Turkse gastronomie veel verder (en lekkerder ook) dan wat er langs straten en pleinen aangeboden wordt in handelszaken allerhande. Turkse pizza's en pita's; mensen met een open culinaire geest en smaak hebben ze wellicht al meermaals geproefd, maar zij vormen niet meteen de hoogtepunten van het T ... ... Lees meer

KIN THAI

KIN THAI

Na een genotvolle reis naar Thailand of zelfs na een avondje uit in een Thais restaurant wil je het misschien zelf ook wel eens proberen? Je wil thuis ook genieten van Thaise gerechten, dus waarom niet eens proberen? De eventuele extra ingrediënten moeten toch niet zo moeilijk te vinden zijn in een ... ... Lees meer

KARSU'S KITCHEN

KARSU'S KITCHEN

Naast zingen en piano spelen is koken de derde passie van Karsu Dömnez, in het Nederlandse concertcircuit gekend als kortweg Karsu. Of hoe je diverse talenten kan combineren. Karsu richt zich in eerste instantie op de keuken van Hatay, de regio vanwaar haar ouders afkomstig zijn, gelegen een paar ho ... ... Lees meer

ATHINA

ATHINA

Van in de straten van Athene gaan de auteurs op zoek naar recepten uit gans Griekenland. Vandaar wellicht dat ze achteraan  in deze fotorijke uitgave een vijftiental bijzondere plekken voorstellen. Niet alleen restaurants en andere eet-plekken, maar ook een vlooienmarkt, een keramiekwinkel, een bakk ... ... Lees meer

CODE NOIR

CODE NOIR

Historisch gezien wijst de term "Code Noir" naar een decreet van Lodewijk XIV, waarin die bepaalde hoe slaven van Afrikaanse herkomst in Franse koloniën moesten behandeld worden. Het Westerse slavernijverleden ligt gelukkig achter ons (fingers crossed), maar de zeer diverse afstammelingen van de sla ... ... Lees meer

PROEF KOREA

PROEF KOREA

Het geheim van de smaak van Koreaanse gerechten zit volgens kenners als Ae Jin Huys in "jang". Aan de basis van "jang" bevindt zich de sojaboon; die wordt gefermenteerd tot sojasaus, sojabonenpasta en chilipasta. De verschillende jangs (te begrijpen als sauzen) zorgen voor het bijzondere n uitgebrei ... ... Lees meer

DE DRUIF

DE DRUIF

Eigenlijk ben ik wel benieuwd (en ook een beetje bevreesd) hoe ver noordelijk de klimaatverandering de druiven laat opschuiven. Onderweg tijdens je reizen / vakanties zijn er nu al talloze mogelijkheden om druiven en de daarvan afgeleide wijnen te proeven. Je moet zelfs niet eens de deur uit om te p ... ... Lees meer

HANIYÉ

HANIYÉ

Smuni Turan, zo heet de dame die deze recepten verzamelde. Omdat ze zelf niet kan lezen of schrijven bundelde haar zoon Matay de Mayee dat voor haar in deze bijzondere uitgave. De oorsprong van de recepten gaat terug op teksten in spijkerschrift, zowat 4000 jaar geleden "neergepend" door Arameeërs, ... ... Lees meer

PASTA GRANNIES

PASTA GRANNIES

Wie zou niet graag aanschuiven als Italiaanse grootmoeders hun eigen recepten bereiden? De fornuizen van deze oma's staan verspreid over Italië, wat je meteen ook laat kennismaken met de regionale diversiteit van de Italiaanse keuken. Afgaande op de leeftijd van sommige van deze grootmoeders -tot di ... ... Lees meer

THE BEST OF SURIMAM COOKING

THE BEST OF SURIMAM COOKING

"Surimam" is een woordspelletje dat verwijst naar de voorletters van de namen van de drie auteurs en naar hun moeder, die hen de liefde voor de Surinaamse keuken meegaf. Een lekkere keuken, overigens(. Deze bijzonder kleurrijke uitgave begint dan ook met een eerbetoon aan "mam", die in 1962 de boot ... ... Lees meer