Gastronomische reisboeken



 

DISHOOM, LEKKERS UIT BOMBAY

DISHOOM, LEKKERS UIT BOMBAY

Het uitgangspunt van deze gids is een rustige wandeling door het zuidelijke deel van Bombay, waarbij onderweg bijzonder veel haltes zijn waarbij er uitermate lekker te smikkelen valt van de moderne Indiase keuken. Tegelijkertijd zijn het wandelen en smikkelen opgedeeld in dagdelen met telkens de ges ... ... Lees meer

ELZAS

ELZAS

Dat er in de heerlijke landschappen van de Elzas een bijzonder lekkere lokale gastronomie huist wist je ongetwijfeld al. Gastronomische boeken spitsen zich vervolgens graag toe op de recepten uit de plaatselijke keuken. Deze uitgave heeft een extra dimensie, behalve voor de recepten is er hier ook b ... ... Lees meer

CHEF TOUB - LEKKER ARABISCH

CHEF TOUB - LEKKER ARABISCH

Dat de Arabische keuken -uit welk land dan ook- geleidelijk aan een opmars bezig is, is natuurlijk in de eerste plaats te danken aan haar kwaliteiten op vlak van smaak, geur en kleur, maar gastronomen als Mourir Toub spelen daarin ook een belangrijke rol. Steeds meer koks van Arabisch origine tonen ... ... Lees meer

BEIROET

BEIROET

Niet alfabetisch, niet in volgorde van de maaltijden of van de aard van de gerechten, maar wijk per wijk laat je de auteur je kennismaken met het vele lekkers dat Beiroet te bieden heeft. Merijn Tol doet dat niet in haar eentje, maar laat zich op sleeptouw nemen door lokale vrienden, kenners zowel v ... ... Lees meer

CRAFT BIER BROUWEN

CRAFT BIER BROUWEN

Micro-brouwerijen, zelfs nano-brouwerijen, waren er al eerder; ze inspireerden zich op de veelzijdigheid van de rijke Belgische biertraditie. Recenter dook het fenomeen van het craft bier brouwen op. De omvang van die brouwerijen is vaak vergelijkbaar met die van hun micro- en nano-zusjes en het ter ... ... Lees meer

CAMBODJA

CAMBODJA

"Gastronomische gids Plus" lijkt me wel een goede omschrijving voor deze uitgave. De lekkere lokale keuken wordt mooi voorgesteld in woord en beeld en als het even kon ook in geuren. Maar daarnaast heeft de auteur ook veel aandacht aan de mensen die hij ontmoet op zijn culinaire reizen en aan de cul ... ... Lees meer

CYPRUS: FAMILIERECEPTEN UIT EEN EILANDKEUKEN

CYPRUS: FAMILIERECEPTEN UIT EEN EILANDKEUKEN

Uit de titel van deze smakelijke uitgave valt het niet af te leiden. Hier komt in hoofdzaak de Grieks-Cypriotische keuken aan bod. Ik kan me inbeelden dat voor de Turks-Griekse verscheurdheid toesloeg op het eiland, beide keukens elkaar wel zullen beïnvloed hebben. Landsgrenzen, etnische verdeeldhei ... ... Lees meer

WIJNGIDS SPANJE

WIJNGIDS SPANJE

Spanje doet het al een aantal jaren uitstekend als wijnland. Daar staat een groeiend gamma prima wijnen borg voor. Bekende, minder bekende en quasi onbekende wijnregio's; ze komen in kort bestek aan bod. Bovendien bezoekt de auteur van deze uitgave een resem bodega's waar je kan genieten van wat de ... ... Lees meer

NAJAT

NAJAT

Najat Kanache is een bijzonder talentvolle Marokkaanse chef, maar haar kennis strekt zich ook ver uit over de cultuur en de tradities van haar land. Culinaire en andere tradities kunnen best hand in hand gaan, maar aan zoiets hebben veel kookwezens op commerciële zenders natuurlijk geen boodschap. L ... ... Lees meer

MOORS

MOORS

Wat in deze lekkere uitgave aan bod komt is de hedendaagse keuken van rond de Middellandse Zee, versterkt met Moorse invloeden. Het eindresultaat, de overheerlijke gerechten en dranken die hier gepresenteerd worden, oogt soms herkenbaar maar kan evenzeer exotisch lijken en smaken. De prima foto's di ... ... Lees meer

UIT DE BOOMGAARD

UIT DE BOOMGAARD

Het fruit dat je plukt in de boomgaard is nog grotendeels vergelijkbaar met dat geplukt bij grootmoeder en grootvader. Hoe heerlijk de bereidingen met fruit indertijd ook waren, de recepten die in deze uitgave aangeboden worden zijn gastronomisch vaak enkele niveaus hoger. Dat ze mede daardoor de no ... ... Lees meer

WERELD BAKBOEK

WERELD BAKBOEK

Eerder schreef meesterbakker Stefan Elias al een boek over het culinaire erfgoed van de befaamde Gentse bakkersdynastie Bloch, waarvan hij overigens de belangrijkste medewerker was. Na dat "Belgische Bakboek" verbreedt de auteur-bakker hier zijn schaal naar wereldniveau. De kunst van het bakken ontw ... ... Lees meer

EIEREN

EIEREN

Iedere lokale keuken, iedere cultuur weet weg met eieren. Naast hun symboliek op vlak van vruchtbaarheid worden eieren toch vooral geapprecieerd om hun veelzijdige mogelijkheden in de keuken. In onze contreien staan vooral klassieke bereidingen bovenaan: gebakken, gekookt, geroerd, gepocheerd, … All ... ... Lees meer

ZWARTE ZEE, EEN CULINAIR REISVERSLAG

ZWARTE ZEE, EEN CULINAIR REISVERSLAG

Omheen de Zwarte Zee ligt een snoer van steden met divers maar groot belang, zoals Odessa, Constanta, Varna, Istanbul en Trabzon. Zoals in de titel al aangegeven is het culinaire beslist belangrijk, maar de auteur heeft daarnaast ook oog voor het historische, de cultuur, de landschappelijke schoonhe ... ... Lees meer

EEN CULINAIR BEZOEK AAN KOPENHAGEN

EEN CULINAIR BEZOEK AAN KOPENHAGEN

Kopenhagen is om meerdere redenen een bezoek waard. Lekker eten, zowel hoogstaand culinair als gezapig langs de straat, is een bijzondere uiting daarvan. Haar imago van even een bar binnenwippen en haring met een borrel te verorberen dateert als het ware uit de prehistorie van de Kopenhaagse gastron ... ... Lees meer