Gastronomische reisboeken



 

CHILIPEPER

CHILIPEPER

Voor de verre oorsprong van de chilipeper moeten we naar het grensgebied van Brazilië en Bolivië. Blijkbaar werd deze aparte smaakmaker daar 9000 jaar geleden al geteeld. Vandaag zijn de eenvoudige chilipeper en zijn talloze soortgenoten wereldwijd verspreid. Op talloze plaatsen kan je proeven van g ... ... Lees meer

KOKEN IN OORLOGSTIJD

KOKEN IN OORLOGSTIJD

Creatief koken is een term die vandaag wel vaker uit de kast gehaald wordt, maar datzelfde concept was ook al tijdens de Tweede Wereldoorlog al van toepassing. Alleen werd er toen creatief gekookt uit bittere noodzaak. De keuze aan ingrediënten beschikbaar in de schapraai of in de tuin was bijzonder ... ... Lees meer

EET GOED

EET GOED

Lekker voedsel vind je overal ter wereld. Voedsel met duurzame ingrediënten is in theorie ook op zeer veel plaatsen te bekomen of te bereiden, maar het is oppassen geblazen dat je het lekkere niet laat prefereren op het duurzame. Deze uitgave met talloze lekkere recepten heeft een duidelijke Scandin ... ... Lees meer

STRUDEL + KNÖDEL

STRUDEL + KNÖDEL

Nog maar zelden zag ik een auteur met zoveel gevoel en herinneringen schrijven over "haar" keuken en die van haar moeder en grootmoeder. Bijzonder is ook dat Anja Dunk opgroeide in Wales bij haar Duitse moeder en Welshe vader. Haar Duitse "thuiskeuken" moet zoiets als een eiland van genot geweest zi ... ... Lees meer

SUMAK: MIJN RECEPTEN EN VERHALEN UIT SYRIË

SUMAK: MIJN RECEPTEN EN VERHALEN UIT SYRIË

Sumak is een dieprode specerij, die een belangrijk ingrediënt vormt voor de Syrische keuken zoals Anas Atassi die van zijn moeder leerde kennen. Later ontdekte hij ook het streetfood dat zijn land te beiden heeft. De smaak en de kleur van sumak brengen herinneringen aan al dat lekkers met zich, zowe ... ... Lees meer

MIJN JAPANSE KEUKEN

MIJN JAPANSE KEUKEN

Wanneer je je wilt wagen aan bereidingen uit de Japanse keuken, dan doe je vooraf best wat warenkennis op. Ook de informatie bij de individuele recepten is wat uitgebreider dan gebruikelijk. Extra kennis maakt lekkerder en smakelijker, zou dat een gepaste uitdrukking zijn tegen deze achtergrond?  ... ... Lees meer

KAASKENNER WORD JE ZO

KAASKENNER WORD JE ZO

Het concept van deze uitgave bevat veel ingrediënten om de kaasliefhebber het water in de mond te laten komen, kortom gelukkig te maken. Meer dan vierhonderd kazen uit de ganse wereld worden beknopt voorgesteld, de lezer krijgt een inleiding tot de kaasbereiding, hoe stel je best een kaasplankje sam ... ... Lees meer

AAN TAFEL IN VENETIË

AAN TAFEL IN VENETIË

Wanneer je enkele dagen in Venetië verblijft om deze prachtige stad te ontdekken, dan doe je ongetwijfeld ook een aantal trattorie aan om te eten. Maar heb je dan ook "Venetiaans" gegeten? Volgens de auteur -die hier woont sinds haar zesde levensjaar- alvast niet. "Venetiaans", dat eet je bij de inw ... ... Lees meer

JAPAN EASY

JAPAN EASY

Vooraleer je een aan nieuwe gastronomie begint bestudeer je best even de voor jouw minder gebruikelijke maar hier belangrijke ingrediënten. Behalve rijst zijn dat hier onder meer sojasaus, tofoe, miso, geroosterd sesamzaad, zoetzure gember, etc... Even inwerken is best nuttig. Langzaam kennis en moe ... ... Lees meer

DE WIJNKAART, ALSJEBLIEFT

DE WIJNKAART, ALSJEBLIEFT

Geef toe, een wereldatlas die chronologisch gerangschikt is, dat is niet alledaags. De wijnregio's (en de bijhorende kaarten) zijn hier gerangschikt naargelang de datum dat men in de betrokken regio wijn begon te maken. Vandaar dat Georgië uiteraard als eerste aan bod komt, want dat land kan bogen o ... ... Lees meer

ANDINA, HET HART VAN DE PERUAANSE KEUKEN

ANDINA, HET HART VAN DE PERUAANSE KEUKEN

Het woord Andina staat voor "afkomstig uit de Andes", maar verwijst zowel naar een vrouw, een gerecht als een ingrediënt. Deze drie facetten bepaalden de gastronomische visie van Antonio Morales, die nu over een aantal restaurants in Londen beschikt. De vrouwen die hier achter "Andina" schuil gaan z ... ... Lees meer

EEN JAAR KOKEN IN DE PROVENCE

EEN JAAR KOKEN IN DE PROVENCE

Een gastronomisch boek dat twee culturen bij elkaar brengt, mooi toch! De Zuid-Afrikaanse schrijfster Marita Van der Vyver woont met haar Franse echtgenoot en kinderen al jaren in de Provence. Geleidelijk aan heeft ze al het lekkers en de finesses van de Franse keuken leren kennen en waarderen. Maar ... ... Lees meer

JAMIE KOOKT ITALIË

JAMIE KOOKT ITALIË

Nogal wat bekende chefs illustreren een grote liefde voor de Italiaanse keuken; niet helemaal ten onrechte natuurlijk. Ook Jamie Oliver wil zijn voorkeur niet wegmoffelen en biedt zijn lezers hier een erg brede selectie uit die keuken. Als je weet dat zijn eerste bazen Italianen waren, dan begrijp j ... ... Lees meer

QUICHE & HARTIGE TAART

QUICHE & HARTIGE TAART

Van oudsher associëren we quiche met de regio Lotharingen (Lorraine); daar komt immers de meest vermaarde en meest geliefde quiche vandaan. Terecht begint dit boekje dan ook met de lekkere Quiche Lorraine, waarvan spek en kaas de belangrijkste ingrediënten vormen. Maar naast dit koninginnenstuk is e ... ... Lees meer

MEZZE, DE LEKKERSTE GERECHTEN UIT DE KEUKEN VAN HET MIDDEN-OOSTEN

MEZZE, DE LEKKERSTE GERECHTEN UIT DE KEUKEN VAN HET MIDDEN-OOSTEN

Mezze associëren restaurantbezoekers wel vaker met de Griekse keuken, want daar worden vaak dergelijke standaardschotels aangeboden. Salma Hage, de auteur van deze mooie uitgave, haalde haar mezze-inspiratie uit haar geboorteland Libanon. De gastronomie van dit eerder kleine land onderging in de loo ... ... Lees meer