Gastronomische reisboeken



 

PROEF KOREA

PROEF KOREA

Het geheim van de smaak van Koreaanse gerechten zit volgens kenners als Ae Jin Huys in "jang". Aan de basis van "jang" bevindt zich de sojaboon; die wordt gefermenteerd tot sojasaus, sojabonenpasta en chilipasta. De verschillende jangs (te begrijpen als sauzen) zorgen voor het bijzondere n uitgebrei ... ... Lees meer

DE DRUIF

DE DRUIF

Eigenlijk ben ik wel benieuwd (en ook een beetje bevreesd) hoe ver noordelijk de klimaatverandering de druiven laat opschuiven. Onderweg tijdens je reizen / vakanties zijn er nu al talloze mogelijkheden om druiven en de daarvan afgeleide wijnen te proeven. Je moet zelfs niet eens de deur uit om te p ... ... Lees meer

HANIYÉ

HANIYÉ

Smuni Turan, zo heet de dame die deze recepten verzamelde. Omdat ze zelf niet kan lezen of schrijven bundelde haar zoon Matay de Mayee dat voor haar in deze bijzondere uitgave. De oorsprong van de recepten gaat terug op teksten in spijkerschrift, zowat 4000 jaar geleden "neergepend" door Arameeërs, ... ... Lees meer

PASTA GRANNIES

PASTA GRANNIES

Wie zou niet graag aanschuiven als Italiaanse grootmoeders hun eigen recepten bereiden? De fornuizen van deze oma's staan verspreid over Italië, wat je meteen ook laat kennismaken met de regionale diversiteit van de Italiaanse keuken. Afgaande op de leeftijd van sommige van deze grootmoeders -tot di ... ... Lees meer

THE BEST OF SURIMAM COOKING

THE BEST OF SURIMAM COOKING

"Surimam" is een woordspelletje dat verwijst naar de voorletters van de namen van de drie auteurs en naar hun moeder, die hen de liefde voor de Surinaamse keuken meegaf. Een lekkere keuken, overigens(. Deze bijzonder kleurrijke uitgave begint dan ook met een eerbetoon aan "mam", die in 1962 de boot ... ... Lees meer

DE KOOKSCHOOL VOOR POTTERHEADS

DE KOOKSCHOOL VOOR POTTERHEADS

Geen nood meer om beroep te doen op huiselfen, kobolden of andere fantasierijke wezens om te genieten van wat er in Zweinstein geserveerd wordt. Met deze duidelijke en kleurrijke uitgave kan je zelf koken en proeven van wat Harry Potter en zijn gevarieerd gezelschap zoal op hun bord krijgen. Hoeft h ... ... Lees meer

BIJ ILHAM AAN TAFEL

BIJ ILHAM AAN TAFEL

Smaken en geuren zijn hoofdingrediënten bij iedere gastronomie. Je kunt er niet omheen/ Ilham Charradi Oba voegt er in haar keuken ook bijzonder veel aandacht voor de ogen aan toe. Niet alleen de gerechten ogen verrukkelijk, ook voor "toebehoren" als servies, tafelschikking, decor, etc... is er bijz ... ... Lees meer

MI COCINA

MI COCINA

Mexicaanse restaurants zijn niet danig dik gezaaid in onze contreien en naar ginder trekken voor een lekkere hap heeft een bijzonder stevig prijskaartje. Dan maar zelf aan de slag in je eigen "cocina"? Rick Martinez is alvast een prima gids in de keuken maar serveert ook bijhorende verhalen, die de ... ... Lees meer

BISTROTIER

BISTROTIER

Als je eigen bistro al eens verkozen is tot beste bistro van Parijs, dan kan je beslist een aardig woordje meepraten over de bistrokeuken en de gerechten die daar bereid en geserveerd worden. Stéphane Reynaud, de auteur van deze uitgave, kreeg in 2020  die prestigieuze titel van Parijs' beste bistro ... ... Lees meer

DE KEUKENS VAN OEKRAÏNE

DE KEUKENS VAN OEKRAÏNE

Olia Hercules, die tijdens haar jeugd in het zuiden van Oekraïne woonde (maar nu in Londen), begint de gastronomische reis door haar vaderland in de zomerkeuken van het ouderlijk huis. De zomerkeuken is de aanbouw waar 's zomers niet alleen gekookt werd, maar ook gekookt, groenten en fruit verwerkt ... ... Lees meer

THE CHCOLATIER'S KITCHEN

THE CHCOLATIER'S KITCHEN

Dat Callebaut over een enorm aanbod (inclusief receptuur) aan op chocolade gebaseerde producten beschikt, daarvan hoeft allicht niemand meer overtuigd te worden. Dit massieve en bijzonder fraai uitgegeven werk biedt een gedetailleerd overzicht vanuit het chocoladeparadijs van Callebaut van de hand v ... ... Lees meer

JIWA, EEN AZIATISCH KOOKBOEK MET SOUL

JIWA, EEN AZIATISCH KOOKBOEK MET SOUL

"Jiwa" is het Maleise woord voor "ziel" en staat in de context van het leven niet zodanig veraf van wat veelal ook "soul" genoemd wordt. Beide auteurs / koks hebben hun wortels in de "Indische" gemeenschap. De term Indisch verwijst hier (en in Nederland) naar de migranten uit Indonesië en omliggende ... ... Lees meer

OTTOLENGHI TEST KITCHEN - EXTRA LEKKER

OTTOLENGHI TEST KITCHEN - EXTRA LEKKER

‘Ottolenghificeren’ is het kernwoord van dit gastronomisch werk.  De kok heeft hierdoor een werkwoord gemaakt van zijn achternaam.  Het betekent zoiets als, een extra accent of smaak toevoegen aan een basisrecept, met de bedoeling er een verrassend effect aan te geven.  Het team dat op zoek gegaan i ... ... Lees meer

DE SMAAK VAN HET BOS

DE SMAAK VAN HET BOS

Proeven van het bos kan in alle seizoenen. Ja, letterlijk proeven. Bossen hebben immers zoveel ingrediënten in huis die je kan aanwenden bij het bereiden van gerechten. De lente heeft wellicht het meest gevarieerde aanbod, maar ook de zomer en de herfst hebben zoveel eetbaars in petto. Het aanbod in ... ... Lees meer

ITALIA CON GUSTO E AMORE

ITALIA CON GUSTO E AMORE

Als er ergens een land is waar eten bereiden en proeven een ware kunstvorm is, dan moet dat Italië zijn. Evenzeer belangrijk is het verhaal dat bij ingrediënten en recepten hoort; bij voorkeur uitgelegd met handen en voeten, met grimassen en  kreten van verrukking. Je zin in een proevertje uit de It ... ... Lees meer