Gastronomische reisboeken



 

BIJ ILHAM AAN TAFEL

BIJ ILHAM AAN TAFEL

Smaken en geuren zijn hoofdingrediënten bij iedere gastronomie. Je kunt er niet omheen/ Ilham Charradi Oba voegt er in haar keuken ook bijzonder veel aandacht voor de ogen aan toe. Niet alleen de gerechten ogen verrukkelijk, ook voor "toebehoren" als servies, tafelschikking, decor, etc... is er bijz ... ... Lees meer

MI COCINA

MI COCINA

Mexicaanse restaurants zijn niet danig dik gezaaid in onze contreien en naar ginder trekken voor een lekkere hap heeft een bijzonder stevig prijskaartje. Dan maar zelf aan de slag in je eigen "cocina"? Rick Martinez is alvast een prima gids in de keuken maar serveert ook bijhorende verhalen, die de ... ... Lees meer

BISTROTIER

BISTROTIER

Als je eigen bistro al eens verkozen is tot beste bistro van Parijs, dan kan je beslist een aardig woordje meepraten over de bistrokeuken en de gerechten die daar bereid en geserveerd worden. Stéphane Reynaud, de auteur van deze uitgave, kreeg in 2020  die prestigieuze titel van Parijs' beste bistro ... ... Lees meer

DE KEUKENS VAN OEKRAÏNE

DE KEUKENS VAN OEKRAÏNE

Olia Hercules, die tijdens haar jeugd in het zuiden van Oekraïne woonde (maar nu in Londen), begint de gastronomische reis door haar vaderland in de zomerkeuken van het ouderlijk huis. De zomerkeuken is de aanbouw waar 's zomers niet alleen gekookt werd, maar ook gekookt, groenten en fruit verwerkt ... ... Lees meer

THE CHCOLATIER'S KITCHEN

THE CHCOLATIER'S KITCHEN

Dat Callebaut over een enorm aanbod (inclusief receptuur) aan op chocolade gebaseerde producten beschikt, daarvan hoeft allicht niemand meer overtuigd te worden. Dit massieve en bijzonder fraai uitgegeven werk biedt een gedetailleerd overzicht vanuit het chocoladeparadijs van Callebaut van de hand v ... ... Lees meer

JIWA, EEN AZIATISCH KOOKBOEK MET SOUL

JIWA, EEN AZIATISCH KOOKBOEK MET SOUL

"Jiwa" is het Maleise woord voor "ziel" en staat in de context van het leven niet zodanig veraf van wat veelal ook "soul" genoemd wordt. Beide auteurs / koks hebben hun wortels in de "Indische" gemeenschap. De term Indisch verwijst hier (en in Nederland) naar de migranten uit Indonesië en omliggende ... ... Lees meer

OTTOLENGHI TEST KITCHEN - EXTRA LEKKER

OTTOLENGHI TEST KITCHEN - EXTRA LEKKER

‘Ottolenghificeren’ is het kernwoord van dit gastronomisch werk.  De kok heeft hierdoor een werkwoord gemaakt van zijn achternaam.  Het betekent zoiets als, een extra accent of smaak toevoegen aan een basisrecept, met de bedoeling er een verrassend effect aan te geven.  Het team dat op zoek gegaan i ... ... Lees meer

DE SMAAK VAN HET BOS

DE SMAAK VAN HET BOS

Proeven van het bos kan in alle seizoenen. Ja, letterlijk proeven. Bossen hebben immers zoveel ingrediënten in huis die je kan aanwenden bij het bereiden van gerechten. De lente heeft wellicht het meest gevarieerde aanbod, maar ook de zomer en de herfst hebben zoveel eetbaars in petto. Het aanbod in ... ... Lees meer

ITALIA CON GUSTO E AMORE

ITALIA CON GUSTO E AMORE

Als er ergens een land is waar eten bereiden en proeven een ware kunstvorm is, dan moet dat Italië zijn. Evenzeer belangrijk is het verhaal dat bij ingrediënten en recepten hoort; bij voorkeur uitgelegd met handen en voeten, met grimassen en  kreten van verrukking. Je zin in een proevertje uit de It ... ... Lees meer

DICHTBIJ VAKANTIES EN WEEKENDJES WEG IN DE WIJNGAARD

DICHTBIJ VAKANTIES EN WEEKENDJES WEG IN DE WIJNGAARD

Wijnjournalist Gido Van Imschoot brengt ons in zijn nieuwste boek niet alleen naar plekken waar lekkere wijnen te proeven vallen; hij nodigt de lezers meteen uit om een gans weekend in de buurt van dat heerlijke vocht te blijven. Er valt immers meer te beleven, zoals de ondertitel van deze uitgave o ... ... Lees meer

WIJNBOUW IN OOST-VLAANDEREN

WIJNBOUW IN OOST-VLAANDEREN

Dat de wijnbouw grote stappen vooruit zet in onze contreien is in hoofdzaak toe te schrijven aan twee factoren. Wetenschappelijk gezien kan niemand om het feit van de stijgende temperaturen heen; een overduidelijk gevolg van de klimaatverandering. Daarnaast is er de onverdroten inzet van steeds meer ... ... Lees meer

INDIA EXPRESS

INDIA EXPRESS

Ooit reisden de ouders van de auteur met de trein door het uitgestrekte Indië. Dat er op dergelijke lange treinreizen af en toe halt gehouden wordt om een hapje te eten ligt voor de hand. Bijzonder is dat de mama zich nog herinnerde wat ze onderweg gegeten had en ook waar. Een prima idee voor  e ... ... Lees meer

150 BARS YOU NEED TO VISIT BEFORE YOU DIE

150 BARS YOU NEED TO VISIT BEFORE YOU DIE

Toegegeven, ik ben niet de meest fervente bar-bezoeker die er rondloopt, maar enkele van de meest exquisiete exemplaren heb ik toch kunnen aandoen (en proeven). Tijdens een avondje Singapore troonde mijn gastheer uit het nabije Maleisië me mee naar wat bekend stond als Raflles Bar, nu actief en attr ... ... Lees meer

STREETFOOD

STREETFOOD

Wat kan je als chef zoal doen tijdens opeenvolgende lockdowns? Je restaurant poetsen en nog eens poetsen, nieuwe recepten bedenken, de zaak opnieuw inrichten, een boek (laten) schrijven), afwachten, je ergeren en in de put zitten, ... Soenil Bahadoer, die met zijn restaurant De Lindehof in Nuenen al ... ... Lees meer

CAMPING KOOKBOEK

CAMPING KOOKBOEK

Koken op de camping vraagt soms ietwat behelpen, maar je kunt er evengoed creatief zijn met ingrediënten en lekkere gerechten serveren. In deze leuke uitgave toont Femke Creemers hoe gerechten bereid op de camping absoluut niet moeilijk, saai of smakeloos moeten zijn. Integendeel, ze kunnen evengoed ... ... Lees meer