Gastronomische reisboeken



 

WERELD BAKBOEK

WERELD BAKBOEK

Eerder schreef meesterbakker Stefan Elias al een boek over het culinaire erfgoed van de befaamde Gentse bakkersdynastie Bloch, waarvan hij overigens de belangrijkste medewerker was. Na dat "Belgische Bakboek" verbreedt de auteur-bakker hier zijn schaal naar wereldniveau. De kunst van het bakken ontw ... ... Lees meer

EIEREN

EIEREN

Iedere lokale keuken, iedere cultuur weet weg met eieren. Naast hun symboliek op vlak van vruchtbaarheid worden eieren toch vooral geapprecieerd om hun veelzijdige mogelijkheden in de keuken. In onze contreien staan vooral klassieke bereidingen bovenaan: gebakken, gekookt, geroerd, gepocheerd, … All ... ... Lees meer

ZWARTE ZEE, EEN CULINAIR REISVERSLAG

ZWARTE ZEE, EEN CULINAIR REISVERSLAG

Omheen de Zwarte Zee ligt een snoer van steden met divers maar groot belang, zoals Odessa, Constanta, Varna, Istanbul en Trabzon. Zoals in de titel al aangegeven is het culinaire beslist belangrijk, maar de auteur heeft daarnaast ook oog voor het historische, de cultuur, de landschappelijke schoonhe ... ... Lees meer

EEN CULINAIR BEZOEK AAN KOPENHAGEN

EEN CULINAIR BEZOEK AAN KOPENHAGEN

Kopenhagen is om meerdere redenen een bezoek waard. Lekker eten, zowel hoogstaand culinair als gezapig langs de straat, is een bijzondere uiting daarvan. Haar imago van even een bar binnenwippen en haring met een borrel te verorberen dateert als het ware uit de prehistorie van de Kopenhaagse gastron ... ... Lees meer

BUITEN KOKEN

BUITEN KOKEN

Vakantie en vrije tijd inspireren sowieso tot koken en als het weer dan ook nog mee zit, dan kan het helemaal los gaan. Of je nu in je tuintje zit, ergens op een camping dichtbij of op een idyllische exotische plek, aan lekker eten wordt er vaak gedacht. Deze uitgave richt zich tot al wie buiten wil ... ... Lees meer

AFTERNOON TEA OF HIGH TEA?

AFTERNOON TEA OF HIGH TEA?

Wat is het juiste antwoord op de vraag in de titel, denk je? Dit is slechts een van de vele thee-weetjes die je ontdekt in dit boekje. Als je dacht dat voor iedere theesoort het water even heet moest zijn, dan heb je het trouwens ook goed fout. Het verschil kan behoorlijk oplopen. De auteur is duide ... ... Lees meer

TORTILLA'S

TORTILLA'S

Misschien heb je thuis ook al wel eens geprobeerd om zo'n lekkere Zuid-Amerikaanse tortilla te maken? Met een deeg uit het grootwarenhuis en allerhande bijpassende restjes die je in huis had? Alles begint natuurlijk met het bereiden van de tortilla uitgaande van maïsmeel. Vreemd genoeg moet je daarv ... ... Lees meer

CHILIPEPER

CHILIPEPER

Voor de verre oorsprong van de chilipeper moeten we naar het grensgebied van Brazilië en Bolivië. Blijkbaar werd deze aparte smaakmaker daar 9000 jaar geleden al geteeld. Vandaag zijn de eenvoudige chilipeper en zijn talloze soortgenoten wereldwijd verspreid. Op talloze plaatsen kan je proeven van g ... ... Lees meer

KOKEN IN OORLOGSTIJD

KOKEN IN OORLOGSTIJD

Creatief koken is een term die vandaag wel vaker uit de kast gehaald wordt, maar datzelfde concept was ook al tijdens de Tweede Wereldoorlog al van toepassing. Alleen werd er toen creatief gekookt uit bittere noodzaak. De keuze aan ingrediënten beschikbaar in de schapraai of in de tuin was bijzonder ... ... Lees meer

EET GOED

EET GOED

Lekker voedsel vind je overal ter wereld. Voedsel met duurzame ingrediënten is in theorie ook op zeer veel plaatsen te bekomen of te bereiden, maar het is oppassen geblazen dat je het lekkere niet laat prefereren op het duurzame. Deze uitgave met talloze lekkere recepten heeft een duidelijke Scandin ... ... Lees meer

STRUDEL + KNÖDEL

STRUDEL + KNÖDEL

Nog maar zelden zag ik een auteur met zoveel gevoel en herinneringen schrijven over "haar" keuken en die van haar moeder en grootmoeder. Bijzonder is ook dat Anja Dunk opgroeide in Wales bij haar Duitse moeder en Welshe vader. Haar Duitse "thuiskeuken" moet zoiets als een eiland van genot geweest zi ... ... Lees meer

SUMAK: MIJN RECEPTEN EN VERHALEN UIT SYRIË

SUMAK: MIJN RECEPTEN EN VERHALEN UIT SYRIË

Sumak is een dieprode specerij, die een belangrijk ingrediënt vormt voor de Syrische keuken zoals Anas Atassi die van zijn moeder leerde kennen. Later ontdekte hij ook het streetfood dat zijn land te beiden heeft. De smaak en de kleur van sumak brengen herinneringen aan al dat lekkers met zich, zowe ... ... Lees meer

MIJN JAPANSE KEUKEN

MIJN JAPANSE KEUKEN

Wanneer je je wilt wagen aan bereidingen uit de Japanse keuken, dan doe je vooraf best wat warenkennis op. Ook de informatie bij de individuele recepten is wat uitgebreider dan gebruikelijk. Extra kennis maakt lekkerder en smakelijker, zou dat een gepaste uitdrukking zijn tegen deze achtergrond?  ... ... Lees meer

KAASKENNER WORD JE ZO

KAASKENNER WORD JE ZO

Het concept van deze uitgave bevat veel ingrediënten om de kaasliefhebber het water in de mond te laten komen, kortom gelukkig te maken. Meer dan vierhonderd kazen uit de ganse wereld worden beknopt voorgesteld, de lezer krijgt een inleiding tot de kaasbereiding, hoe stel je best een kaasplankje sam ... ... Lees meer

AAN TAFEL IN VENETIË

AAN TAFEL IN VENETIË

Wanneer je enkele dagen in Venetië verblijft om deze prachtige stad te ontdekken, dan doe je ongetwijfeld ook een aantal trattorie aan om te eten. Maar heb je dan ook "Venetiaans" gegeten? Volgens de auteur -die hier woont sinds haar zesde levensjaar- alvast niet. "Venetiaans", dat eet je bij de inw ... ... Lees meer