Gastronomische reisboeken



 

WIJNGIDS SPANJE

WIJNGIDS SPANJE

Spanje doet het al een aantal jaren uitstekend als wijnland. Daar staat een groeiend gamma prima wijnen borg voor. Bekende, minder bekende en quasi onbekende wijnregio's; ze komen in kort bestek aan bod. Bovendien bezoekt de auteur van deze uitgave een resem bodega's waar je kan genieten van wat de ... ... Lees meer

NAJAT

NAJAT

Najat Kanache is een bijzonder talentvolle Marokkaanse chef, maar haar kennis strekt zich ook ver uit over de cultuur en de tradities van haar land. Culinaire en andere tradities kunnen best hand in hand gaan, maar aan zoiets hebben veel kookwezens op commerciële zenders natuurlijk geen boodschap. L ... ... Lees meer

MOORS

MOORS

Wat in deze lekkere uitgave aan bod komt is de hedendaagse keuken van rond de Middellandse Zee, versterkt met Moorse invloeden. Het eindresultaat, de overheerlijke gerechten en dranken die hier gepresenteerd worden, oogt soms herkenbaar maar kan evenzeer exotisch lijken en smaken. De prima foto's di ... ... Lees meer

UIT DE BOOMGAARD

UIT DE BOOMGAARD

Het fruit dat je plukt in de boomgaard is nog grotendeels vergelijkbaar met dat geplukt bij grootmoeder en grootvader. Hoe heerlijk de bereidingen met fruit indertijd ook waren, de recepten die in deze uitgave aangeboden worden zijn gastronomisch vaak enkele niveaus hoger. Dat ze mede daardoor de no ... ... Lees meer

WERELD BAKBOEK

WERELD BAKBOEK

Eerder schreef meesterbakker Stefan Elias al een boek over het culinaire erfgoed van de befaamde Gentse bakkersdynastie Bloch, waarvan hij overigens de belangrijkste medewerker was. Na dat "Belgische Bakboek" verbreedt de auteur-bakker hier zijn schaal naar wereldniveau. De kunst van het bakken ontw ... ... Lees meer

EIEREN

EIEREN

Iedere lokale keuken, iedere cultuur weet weg met eieren. Naast hun symboliek op vlak van vruchtbaarheid worden eieren toch vooral geapprecieerd om hun veelzijdige mogelijkheden in de keuken. In onze contreien staan vooral klassieke bereidingen bovenaan: gebakken, gekookt, geroerd, gepocheerd, … All ... ... Lees meer

ZWARTE ZEE, EEN CULINAIR REISVERSLAG

ZWARTE ZEE, EEN CULINAIR REISVERSLAG

Omheen de Zwarte Zee ligt een snoer van steden met divers maar groot belang, zoals Odessa, Constanta, Varna, Istanbul en Trabzon. Zoals in de titel al aangegeven is het culinaire beslist belangrijk, maar de auteur heeft daarnaast ook oog voor het historische, de cultuur, de landschappelijke schoonhe ... ... Lees meer

EEN CULINAIR BEZOEK AAN KOPENHAGEN

EEN CULINAIR BEZOEK AAN KOPENHAGEN

Kopenhagen is om meerdere redenen een bezoek waard. Lekker eten, zowel hoogstaand culinair als gezapig langs de straat, is een bijzondere uiting daarvan. Haar imago van even een bar binnenwippen en haring met een borrel te verorberen dateert als het ware uit de prehistorie van de Kopenhaagse gastron ... ... Lees meer

BUITEN KOKEN

BUITEN KOKEN

Vakantie en vrije tijd inspireren sowieso tot koken en als het weer dan ook nog mee zit, dan kan het helemaal los gaan. Of je nu in je tuintje zit, ergens op een camping dichtbij of op een idyllische exotische plek, aan lekker eten wordt er vaak gedacht. Deze uitgave richt zich tot al wie buiten wil ... ... Lees meer

AFTERNOON TEA OF HIGH TEA?

AFTERNOON TEA OF HIGH TEA?

Wat is het juiste antwoord op de vraag in de titel, denk je? Dit is slechts een van de vele thee-weetjes die je ontdekt in dit boekje. Als je dacht dat voor iedere theesoort het water even heet moest zijn, dan heb je het trouwens ook goed fout. Het verschil kan behoorlijk oplopen. De auteur is duide ... ... Lees meer

TORTILLA'S

TORTILLA'S

Misschien heb je thuis ook al wel eens geprobeerd om zo'n lekkere Zuid-Amerikaanse tortilla te maken? Met een deeg uit het grootwarenhuis en allerhande bijpassende restjes die je in huis had? Alles begint natuurlijk met het bereiden van de tortilla uitgaande van maïsmeel. Vreemd genoeg moet je daarv ... ... Lees meer

CHILIPEPER

CHILIPEPER

Voor de verre oorsprong van de chilipeper moeten we naar het grensgebied van Brazilië en Bolivië. Blijkbaar werd deze aparte smaakmaker daar 9000 jaar geleden al geteeld. Vandaag zijn de eenvoudige chilipeper en zijn talloze soortgenoten wereldwijd verspreid. Op talloze plaatsen kan je proeven van g ... ... Lees meer

KOKEN IN OORLOGSTIJD

KOKEN IN OORLOGSTIJD

Creatief koken is een term die vandaag wel vaker uit de kast gehaald wordt, maar datzelfde concept was ook al tijdens de Tweede Wereldoorlog al van toepassing. Alleen werd er toen creatief gekookt uit bittere noodzaak. De keuze aan ingrediënten beschikbaar in de schapraai of in de tuin was bijzonder ... ... Lees meer

EET GOED

EET GOED

Lekker voedsel vind je overal ter wereld. Voedsel met duurzame ingrediënten is in theorie ook op zeer veel plaatsen te bekomen of te bereiden, maar het is oppassen geblazen dat je het lekkere niet laat prefereren op het duurzame. Deze uitgave met talloze lekkere recepten heeft een duidelijke Scandin ... ... Lees meer

STRUDEL + KNÖDEL

STRUDEL + KNÖDEL

Nog maar zelden zag ik een auteur met zoveel gevoel en herinneringen schrijven over "haar" keuken en die van haar moeder en grootmoeder. Bijzonder is ook dat Anja Dunk opgroeide in Wales bij haar Duitse moeder en Welshe vader. Haar Duitse "thuiskeuken" moet zoiets als een eiland van genot geweest zi ... ... Lees meer