DE GRAVEN VAN LOON


Book DE GRAVEN VAN LOON
 • Auteur:
 • ISBN: 97895059087651
 • Type: Hardback
 • Bladzijden: 382
 • Categorie: Geschiedenis en erfgoed
 • Richtprijs: € 65,00
 • Taal: Nederlands
 • Datum: 1/05/2017
 • Recensent: LD
 • Uitgeverij: Davidsfonds
 • Verdeeld door: WPG
 • Kopen - prijs vergelijken:
 • DE GRAVEN VAN LOON Kopen - prijs vergelijken: Proxis & Azur
 • DE GRAVEN VAN LOON Kopen - prijs vergelijken: BOL.com

Vrij onbekend is de geschiedenis van Limburg. Er is weinig geweten over de periode vóór het ontstaan van België. Hier en daar zijn er stukjes gekend bij het breder publiek zoals Tongeren, de oudste stad van België, de huisjes van Bokrijk en de straffe verhalen over de Bokkenrijders. Het onderwijs doet ook flink haar best om het verleden van Limburg te negeren.  De leerlingen krijgen enkel de verhalen over het graafschap “Vlaanderen” en de Nederlanden te horen. Maar Loon en Luik behoorden hier niet toe. Dit boek is het eerste werk dat de ‘Vaderlandse’ geschiedenis van Limburg vertelt vanaf de tijd van de Germanen tot en met de Nieuwe Tijd. Het geeft volop aandacht aan het verleden van twee provincies, Limburg en Luik.  De huidige vorsten van de Benelux en vele andere Europese vorstenhuizen stammen af van de adellijke graven van Loon! Het graafschap Loon is genoemd naar de gelijknamige stamburcht in Borgloon.

Het hele verhaal is opgebouwd zoals een kaartspel. Allereerst worden de spelregels van het anciën régime uitgelegd én wie ze bepaalde. Daarna worden de kaartspelers voorgesteld. Het zijn de graven van Loon en hun directe leenheren waaronder het Luikse bisdom en de Duitse keizer. Het spel wordt gespeeld totdat de kaarten worden geschud voor een nieuw kaartspel met nieuw spelregels, deze van de Franse revolutie.

Pas op, het verhaal is écht verhaal.  Het is gebaseerd op geschiedkundige geschreven en niet-geschreven bronnen. De informatie werd gehaald uit de kaartenboeken van Ferraris, de tekeningen van Remarcle Leloupe en de documenten van de abdijen van Herkenrode, Averbode, Munsterbilzen en Sint-Truiden.

Hoe zat het eigenlijk met de leenbanden van het graafschap Loon met het prinsbisdom Luik?  Het feodale systeem was heel complex.  Maar dat wordt in dit boek duidelijk en overzichtelijk uitgelegd.  Je leert hier dat het graafschap Loon een ‘zwaardleen’ was én dat alleen mannen, in dalende lijn, voor de erfopvolging konden zorgen. Dat is uiteindelijk de doodsteek geworden van ‘Loon’ met de ‘overname’ door het prinsbisdom als gevolg. Het verschil tussen het bisdom Luik en het prinsbisdom Luik wordt goed uitgelegd. Het huidige Limburg was toentertijd een lappendeken van kerkelijke domeinen, grafelijke lenen en bezittingen, niet-Loonse heerlijkheden en Brabantse enclaves. Dit is overzichtelijk weergegeven via een kaart op pagina 40.  De Loonse ‘eigen goederen’ bestonden uit 48 dorpen in Haspengouw, 16 in de Kempen en 19 in het Maasland.

Deze turf van 400 bladzijden bevat de chronologische geschiedenis van het graafschap Loon met heel wat belangrijke scharniermomenten. Soms hadden deze invloed op het dagelijkse leven van de inwoners.  Andere keren merkte de Loonse bevolking weinig of niets van de beslissingen die boven hun hoofden werden genomen.  Talrijk zijn de interessante weetjes die opgenomen zijn. Zo lees je over het gevolg van het huwelijk van Agnes van Loon met Otto van Beieren rond 1165.  Beiden werden door dit engagement de stamouders van de familie van Beieren die tot 1918 over Beieren heerste.  Prinses Sissi van Beieren en koningin Elisabeth van België zijn ook afstammelingen van Agnes van Loon! Nog eentje.  Door het huwelijk van het huis van Nassau met een telg van Loon werden Diest en Halen verworven. Vandaar de oorsprong van Diest Oranjestad.

Loon loont de moeite! Dit mag duidelijk blijken uit deze rijk geïllustreerde naslagwerk met een weerslag van het historisch onderzoek en een blik op de Limburgse geschiedenis van 1015 tot 1795.  Jan Vaes, doctor in de oudheidkunde en kunstgeschiedenis, zet met dit werk een dijk van een historisch verleden neer.

“Niets heeft zoveel toekomst als het verleden”. En gelijk heeft de auteur!


Ondertitel: Loons, Luiks, Limburgs

Tags: Davidsfonds Uitgeverij, Geschiedenis

Ontvang als eerste last-minutes en updates direct in je mailbox

E-mail adres*:

Zelf een recensie toevoegen

Naam*:  
E-mail adres*:

Uw recensie*: 
 
Veiligdheidscode: