AAN DE KOOK


Book AAN DE KOOK
  • Auteur:
  • ISBN: 9789461314741
  • Type: Paperback
  • Bladzijden: 204
  • Categorie: Geschiedenis en erfgoed
  • Richtprijs: € 24,00
  • Taal: Nederlands
  • Datum: 17/04/2017
  • Recensent: LD
  • Uitgeverij: Van Halewyck
  • Kopen - prijs vergelijken:
  • AAN DE KOOK Kopen - prijs vergelijken: Proxis & Azur
  • AAN DE KOOK Kopen - prijs vergelijken: BOL.com

Tijdens drie generaties hebben er spectaculaire veranderingen plaats gevonden in de keuken.  Vele van onze grootmoeders kookten nog op de Leuvense stoof. Onze moeders evolueerden naar de geïnstalleerde keukens met een gasfornuis en later een elektrisch fornuis.  De huidige generatie vraagt om een keuken met een kookeiland, de nieuwste snufjes en dito apparaten.  En de aankomende jongeren kiezen voor een broodje buitenshuis en brengen kant-en-klare maaltijden mee naar huis.  Dit boek is een ode aan de kookmoeders van toen!

Na de Tweede Wereldoorlog brak er een tijd aan van opportuniteiten en welvaart.  En dat zag je duidelijk aan het hart van de huizen van de Vlaamse gezinnen, de keuken.  De opkomst van de huishoudapparaten was hier niet vreemd aan. Een staafmixer en een elektrisch mes werden gretig gekocht. Er werd gespaard voor een ijskast, een diepvriezer, een wasmachine, een droogzwierder en een stofzuiger.  De voedingsindustrie bracht ontelbare nieuwe producten op de markt zoals olijfolie, pasta, groenten in blik, ijscrème en diepvriesgroenten.  De buurtwinkel wordt uit de markt geprijsd door de supermarkten.  Het wordt weldra een wekelijks uitje. Met de auto naar de supermarkt, en de vader des huizes achter het stuur.  Grote merken en reclamebureaus ontwikkelden nieuwe trends die door de huismoeder gretig opgenomen werden.  Tijdschriften en kookboeken werden aangeschaft om mee te zijn met de nieuwste hypes.

Dit boek staat bol van nostalgische foto’s.  Zo zijn er foto’s van keukens uit de jaren zestig en woonkamers uit de jaren zeventig.  Of prenten van affiches of verpakkingen van bekende merken die je wel in elke keuken terugvond zoals Liebig, Ajax, Nova, Millecroquettes, Marie Thomas, Anco, Resi frituurvet en Pacha chicorei. Toen was het aanbod van kookboeken veel kleiner. Maar in elke keuken vond je een exemplaar van ‘Ons kookboek’, ‘Koken voor elke dag’, ‘Beter bakken’ en ‘Braden en stoven in de ‘Römertopf’.

‘Aan de kook’ is een superleuk boek die de Vlaamse huisvrouw van toen centraal zet.


Ondertitel: Een halve eeuw keukengeschiedenis

Tags: Erfgoed, Geschiedenis, Kookboeken

Ontvang als eerste last-minutes en updates direct in je mailbox

E-mail adres*:

Zelf een recensie toevoegen

Naam*:
E-mail adres*:

Uw recensie*:
 
Veiligdheidscode: