BELGIË, EEN MÉNAGE À TROIS


Book BELGIË, EEN MÉNAGE À TROIS
 • Auteur:
 • ISBN: 9789462670792
 • Type: Buiten categorie
 • Bladzijden: 544
 • Categorie: Geschiedenis en erfgoed
 • Richtprijs: € 34,90
 • Taal: Nederlands
 • Datum: 17/09/2016
 • Recensent: LD
 • Uitgeverij: Epo
 • Kopen - prijs vergelijken:
 • BELGIË, EEN MÉNAGE À TROIS Kopen - prijs vergelijken: Proxis & Azur
 • BELGIË, EEN MÉNAGE À TROIS Kopen - prijs vergelijken: BOL.com

Belgen leven in een complex land.  België is een mengelmoes van talen, van grondgebieden met een verschillende geschiedenis en van inwoners afkomstig uit diverse landen. Dit werk, dit drieluik, vertelt over een vergeten en vaak ook ongeweten geschiedenis van ons stukje land aan de Noordzee. Het eerste boek, ‘Over de taalgrens’, neemt de lezer mee van Komen naar Voeren. Want een beetje ongelukkigerwijs loopt de taalgrens van het Germaans en het Romaans dwars door België.  Ons omringende landen hebben dit probleem niet, alhoewel in grensgebieden de taalproblematiek alle landen raakt.  Op weg met de schrijver langs de taalgrensroute lezen we dat de vooral economische machtsverhoudingen het overwicht op een taal bepalen! Heb je zin om ook stukjes van deze route te bewandelen?  Dan helpen alvast de talrijke URL’s en gegevens van de betreffende toeristische diensten.

Boek twee, ‘Grensgebied’, verdiept zicht in het gebied vanaf Voeren tot Sankt Vith. Er wordt zeer duidelijk uitgelegd wat het onderscheid is tussen de begrippen ‘de Oostkantons’ en ‘Duitstalig België’. De Hoge Venen, behorende tot Wallonië, verdeelt de kleine maar welvarende Duitstalige gemeenschap in Noord en Zuid.  Deze uitgave leest als een toeristische reisgids met veel aandacht voor de lokale geschiedenis.  Je vertrekt in Kelmis en reist verder via Lontzen, Raeren naar Eupen. Met een tussenstop in ‘Waals’ Hoge Venen trek je verder over Bütchenbach, Büllingen, Amel naar Sankt Vith en Brug-Reuland. Boeiend is de vergeten geschiedenis van het eens welvarende Rukkelingen-aan-de-Jeker. Achteraan dit werk vind je nog extra tips voor je toeristische uitstapjes.

Deel drie van dit drieluik draagt de titel: ‘Vlaanderen, Brussel, Wallonië: een ménage à trois’. Grondstoffen (= lees geld) en niet de taal zijn bepalend geweest voor de verhoudingen tussen Wallonië, Vlaanderen en Brussel. Talrijke delfstoffen zoals steenkool en ijzererts uit Wallonië opgeteld met de ‘gastarbeiders’ uit het toenmalige arme Vlaanderen zorgden voor een opbrengst die uiteindelijk in ‘Brussel’ terecht kwam.  De toenmalige bedrijfsbeheerders zorgden voor een uitgekiende binding met het bedrijf door uitbuiting van mannen, vrouwen en kinderen, die ook nog eens blootgesteld werden aan gevaarlijk werk. Gebruikmakend van een fabriekswinkel, fabrieksschooltje of een doorgedreven arbeidsreglement passeerden de bedrijfsleiders tweemaal aan de kassa!  De verhalen over zware vrouwenberoepen zoals de botteresse en de kinderarbeid in de vorige eeuw zijn schrijnend.  De geschiedenis van de mijnrampen met als belangrijkste oorzaak het mijngas, begon reeds in de vijftiende eeuw. Dit en nog veel meer heb ik indertijd niet meegekregen in de geschiedenislessen! In de bijlage van dit derde boek is de trieste lijst opgenomen van de vele mijnongelukken die alleen nog maar in Borinage hebben plaatsgevonden.

Deze trilogie is bijna een must: om te leren over het verleden, en zo het heden beter te begrijpen en grensoverschrijdende samenwerking te bevorderen.

Tags: Vakantie België

Ontvang als eerste last-minutes en updates direct in je mailbox

E-mail adres*:

Zelf een recensie toevoegen

Naam*:  
E-mail adres*:

Uw recensie*: 
 
Veiligdheidscode: