VOGELS


Book VOGELS
  • Kopen - prijs vergelijken:
  • VOGELS Kopen - prijs vergelijken: Proxis & Azur
  • VOGELS Kopen - prijs vergelijken: BOL.com

Tijdens de hoogdagen van de vogeltrek ervaart de natuurliefhebber het belang van een goede herkenning van deze mooie gevleugelde dieren.  Dan opeens blijkt hoe belangrijk het is om de diverse kenmerken te kennen.  In deze natuurgids zijn meer dan 440 soorten vogels opgenomen. Zowel de broedvogels, de doortrekkers en de wintergasten zijn fraai weergegeven.  De kleurcodes in dit boek vormen de basis om vogels in groepen in te delen.  Zo staat geel voor de zangvogels, oranje voor de duiven en spechten, rood voor de uilen en roofvogels, groen voor hoendervogels, ooievaarachtigen en rallen, grijs voor steltloperachtigen en tenslotte blauw voor duikers, eendvogels en stormvogels. Elke determinatie begint bij deze kleurcodes en is dus van groot belang.


Hoe determineer ik vogels?  Dit leer je door te kijken, te observeren en te leren. Belangrijke kenmerken zijn de grootte, de vleugelspanwijdte, de vorm, de kleuren en patronen en vooral de vlucht.  Het herkennen van de vliegwijze en de zang zijn belangrijke factoren.  Eens je dit onder de knie hebt, ben je al een heel eind weg. 

Per pagina wordt een vogel voorgesteld en de lay-out is steeds dezelfde. In de linker- of rechterhoek staat er een foto van het diertje.  Een grotere getekende weergave vind je in het midden van de pagina met eromheen heel wat tekstbalken.  Er is informatie over de Nederlandse- en de wetenschappelijke naam, het trekgedrag, het leefgebied, het vluchtbeeld, een verspreidingskaart, het silhouet en het stemgeluid.  Even belangrijk zijn ook de gegevens over de grootte, de variatie in het verenkleed, de vergelijkbare soorten en de observatietips.  Zo lees bijvoorbeeld hoe het komt dat het roodborstje dat in de zomer in je tuin te vinden is niet hetzelfde is als zijn soortgenoot die in de winter naar je voederbakje huppelt. Of waarom een winterkoninkje meerdere nesten bouwt.  Of op welke wijze de ijseend zijn balts uitoefent.  Een aandachtspunt zijn de uilen.  Er zijn dertien Europese uilen, maar de Oeraluil ontbreekt in dit overzicht. 

Deze uitstekende uitgave is ontstaan in samenwerking met Vogelbescherming Nederland.

  

Tags: Vogelgids

Ontvang als eerste last-minutes en updates direct in je mailbox

E-mail adres*:

Zelf een recensie toevoegen

Naam*:  
E-mail adres*:

Uw recensie*: 
 
Veiligdheidscode: