STERRENSPOREN FOTOGRAFEREN


Book STERRENSPOREN FOTOGRAFEREN
 • Auteur:
 • ISBN: 9789463563406
 • Type: Paperback
 • Bladzijden: 261
 • Categorie: Wetenschap - educatief
 • Richtprijs: € 39,99
 • Taal: Nederlands
 • Datum: 11/05/2024
 • Recensent: LD
 • Uitgeverij: Van Duuren Media
 • Kopen - prijs vergelijken:
 • STERRENSPOREN FOTOGRAFEREN Kopen - prijs vergelijken: Proxis & Azur
 • STERRENSPOREN FOTOGRAFEREN Kopen - prijs vergelijken: BOL.com

Wat zijn sterrensporen? Het is de rotatie van sterren fotograferen door ze lang genoeg te belichten. Door bewerking van de foto’s worden sterrenstipjes omgezet naar sterrenstreepjes.

Verrassend genoeg blijkt het fotograferen van sterrensporen laagdrempelig te zijn. Er is geen duur gespecialiseerd fotoapparatuur voor nodig. Een eenvoudig fototoestel en een statief volstaan. En er is niet persé een donkere omgeving nodig want het fotograferen kan zomaar midden in de stad. De auteur van dit boek is een trouwfotograaf en een fotografiereisleider. Hij behandelt de verschillende aspecten om tot mooie resultaten te komen zoals voorbereidingen bij combinaties van belichtingen, de apparatuur, de instellingen, de verschillende mogelijkheden en hoe je foto’s moet samenvoegen.

Dé truc om een foto van sterrensporen te maken is het stapelen of het samenvoegen van honderden foto’s door ze te bewerken én gebruik te maken van fotobewerkingssoftware. Met deze software kan je ook kleuren accentueren en een voorgrond toevoegen. Er bestaat geen uitgewerkt stappenplan met de juiste instellingen voor elke situatie. De lezer leert om zich een manier van werken eigen te maken bij het bepalen van de compositie, de fototechniek en de bewerking, om zo tot een mooi eindresultaat te komen. Deze manier van werken kan je in je tuin oefenen of op een leuke reislocatie.

Foto’s met alleen sterrensporen zijn eerder saai. Daarom reikt de leraar-fotograaf hulpmiddelen aan om tot een boeiend resultaat te komen. En dit met de hulp van compositierichtlijnen. Hierdoor kan men aan de slag in de onmiddellijke omgeving of op een locatie tijdens een nachtelijke uitstapje.

Het boek bevat praktische informatie en handige weetjes. Zo is, naast het scherpstellen van het beeld, de belichtingstijd dé belangrijkste factor om de beoogde sterrensporen te creëren.

Probleemoplossingen worden aangereikt bij condensvorming op het fototoestel tijdens een koude nacht. Of wat te doen bij ongewenste resultaten zoals foto’s die té donker zijn of de fotocamera die stopt na een aantal foto’s gemaakt te hebben.

Dit werk staat bol van mooie, aantrekkelijke foto’s. Zij ondersteunen de theorie met de praktijk. Zo zijn er prachtige beelden van Het Evoluon in Eindhoven, een sterrenregen, het centrum van Eindhoven of een panorama van de nachtelijke heide.

Door dit educatief werk leert de amateurfotograaf om met specifieke technieken en aandacht voor de sterrenhemel schitterende foto’s te maken.  Gelijktijdig is dit een leuke en rustige vrijetijdsbesteding om op een andere manier foto’s te maken en daarna digitaal composities samen te stellen en te bewerken.

  

Tags: Natuur, Wetenschap

Ontvang als eerste last-minutes en updates direct in je mailbox

E-mail adres*:

Zelf een recensie toevoegen

Naam*:  
E-mail adres*:

Uw recensie*: 
 
Veiligdheidscode: