DE ONTDEKKING VAN HET DIERENRIJK


Book DE ONTDEKKING VAN HET DIERENRIJK
  • Kopen - prijs vergelijken:
  • DE ONTDEKKING VAN HET DIERENRIJK Kopen - prijs vergelijken: Proxis & Azur
  • DE ONTDEKKING VAN HET DIERENRIJK Kopen - prijs vergelijken: BOL.com

Omgeven door een onmetelijk rijke diversiteit aan dieren trachtte de mens al heel vroeg om daar enig zicht op te krijgen. In de Oudheid probeerde men al om die vele soorten op  een of andere wijze te rangschikken. De dieren in vakjes steken, zeg maar, gerangschikt naar voorkomen, verblijfplaats, voeding, gedrag, al dan niet eetbaar,  ...


In de loop der eeuwen, naarmate de mens meer inzichten verwierf, ging hij / zij steeds creatiever en inventiever te werk. Naast het wetenschappelijke werk om te proberen enige ordening te scheppen in het dierenrijk, was er ook nog het artistieke. De biologen en andere onderzoekers die ons zijn vooraf gegaan beperkten zich niet tot rangschikken, oplijsten, verbanden zoeken, etc...en dat te uiten in voorgangers van tabellen, grafieken, schema's en diverse soorten stambomen.

Ook in de artistieke presentatie was er evolutie. Er werden ook wel eens dieren getekend die men kende van horen zeggen of misschien zelfs de fantasie. Al snel werden de zoölogische afbeeldingen levensechter en nauwkeuriger. Ook mensen van buiten de wetenschap, kunstenaars bijvoorbeeld, deden hun duit in het zakje. 

Deze leerrijke uitgave toont niet alleen de geschiedenis van het nadenken over classificatie, maar heeft ook bijzonder veel aandacht voor de prachtige afbeeldingen waarmee zulks geïllustreerd werd. Ten overvloede wordt hier nog maar eens getoond hoe belangrijk het wetenschappelijk inzicht was van de mens in de voorbije eeuwen. In de eenentwintigste eeuw denken mensen al te vaak dat ze de slimsten van de klas zijn.


Ondertitel: "De kunst van het classificeren".

Tags: Davidsfonds Uitgeverij, Natuur

Ontvang als eerste last-minutes en updates direct in je mailbox

E-mail adres*:

Zelf een recensie toevoegen

Naam*:  
E-mail adres*:

Uw recensie*: 
 
Veiligdheidscode: