WANDELEN IN VLAAMS-BRABANT


Book WANDELEN IN VLAAMS-BRABANT
 • Auteur:
 • ISBN: 9789461231406
 • Type: Paperback
 • Bladzijden: 88
 • Categorie: Wandelgidsen
 • Richtprijs: € 16,00
 • Taal: Nederlands
 • Datum: 15/03/2022
 • Recensent: LD
 • Uitgeverij: Odyssee Reisgidsen
 • Kopen - prijs vergelijken:
 • WANDELEN IN VLAAMS-BRABANT Kopen - prijs vergelijken: Proxis & Azur
 • WANDELEN IN VLAAMS-BRABANT Kopen - prijs vergelijken: BOL.com

Van de ‘Kom-uit-je-kot-reeks’ is het derde deel verschenen. Met dit boek ga je wandelen in Vlaams-Brabant. Vanaf het moment dat het coronavirus over de hele wereld rondwaarde, is wandelen een herontdekte sport voor alle leeftijden geworden. En dit zowel in Vlaanderen, België als de buurlanden.  Sinds we geëvolueerd zijn van de kreet “Blijf in uw KOT!”, van gewezen Federaal minister van de Volksgezondheid Maggie De Block, naar de veiliger periode van “Kom uit je kot” hebben ontzéttend veel mensen de natuur en de steden in de eigen buurt leren waarderen.  

Auteur, Robert Declerck neemt je mee doorheen het Hageland, Haspengouw en het Pajottenland. Je kan een bezoek brengen aan de steden Aarschot, Diest, Galmaarden, Landen, Leuven, Oud-Heverlee, Tienen, Zichem en Zoutleeuw. Er zijn 10 lusvormige wandelingen uitgestippeld van ongeveer 5 km lang.  Elke wandeling heeft als start en aankomst het plaatselijke treinstation. Per stad is er een duidelijke stadsplannetje met daarop aangeduid, de route en de bezienswaardigheden. Onderweg krijg je gecombineerde informatie over cultuur, erfgoed, natuur en monumenten. Waterlopen blijken voor elke stad een levensbelangrijke ader te zijn. Er is ook reflectie naar besmettelijke ziekten zoals lepra, pest en cholera die doorheen de geschiedenis de steden teisterden.

Hoe kan je een wandelgids beter beoordelen dan de wandelingen zélf te doen?  Ja, inderdaad, door zelf de trein te nemen en af te stappen in de voormelde stations om de wandeltochten aan te vatten. Aarschot is een verrassend aangename stad om te wandelen.  Langs de Demer staan talrijke zitbanken om te verpozen of om een gezellig praatje te slaan met een inwoner over de multifunctionele Hertogenmolens. 

Het allermooiste begijnhof van Vlaanderen zag ik in Diest waar indertijd quarantaine-regels golden voor de pestlijders. Eén van de mooiste wandelroutes langs het water is die van de Mark in Galmaarden.  In Landen ontdekte ik één van de mooiste watertorens én een oude watermolen waarvan je de techniek nog kan bestuderen. Van de dichteres Julia Tulkens had ik nog nooit eerder gehoord. Foei mij!  

In Leuven kwam ik ogen tekort om alle mooie oude gebouwen, colleges en stadsparken te bewonderen.  Opvallend was er het respect in het verkeer tussen de voetganger, de fietser en de gemotoriseerde weggebruikers. Wat een verademing. Het was heerlijk wandelen in het grootste loofbos van Vlaanderen in Oud-Heverlee. In Tienen, de suikerstad, is het gezellig wandelen langs de Grote Gete met gebouwen die herinneren aan de welvaart van weleer.  De Necropolis van Grimde is absoluut een bezoek waard.  

De wandelroute in Zichem, doorheen de natuur en het dorp, is de best onderhouden dat ik in jaren heb gezien.  Het is er prachtig.  Zeker als je op de achtergrond de koekoek hoort roepen.  Zoutleeuw was het laatste stadje op mijn lijst.  Dit is een voormalig middeleeuws stadje met een historie om “U” tegen te zeggen.

Deze wandelgids bied je wandelplezier met een grote ‘W’!  Je wordt onderweg aangenaam verrast.  De mooie foto’s doen de steden alle eer aan.

Kom uit je kot? Met veel plezier!

  

Tags: Vakantie Vlaams-Brabant, Wandelgidsen, Wandelroutes

Ontvang als eerste last-minutes en updates direct in je mailbox

E-mail adres*:

Zelf een recensie toevoegen

Naam*:  
E-mail adres*:

Uw recensie*: 
 
Veiligdheidscode: