WANDELBOEK VLAANDEREN


Book WANDELBOEK VLAANDEREN
 • Auteur:
 • ISBN: 9789401476263
 • Type: Paperback
 • Bladzijden: 327
 • Categorie: Wandelgidsen
 • Richtprijs: € 27,99
 • Taal: Nederlands
 • Datum: 29/11/2021
 • Recensent: LD
 • Uitgeverij: Lannoo
 • Kopen - prijs vergelijken:
 • WANDELBOEK VLAANDEREN Kopen - prijs vergelijken: Proxis & Azur
 • WANDELBOEK VLAANDEREN Kopen - prijs vergelijken: BOL.com

‘Ontdek het wilde België’.  Dat is de missie van het multimediale project ‘Onze Natuur’.  Dit project zet zes biotopen centraal: de kust, het bos, de heide, het open landschap, het zoet water en tenslotte de stad en het industriële landschap.  Het natuurbeheer in Vlaanderen wordt ondersteund door verschillende organisaties. Er zijn samenwerkingsverbanden tussen Natuur en Bos van de Vlaamse overheid, Natuurpunt, Limburgs landschap en de Regionale landschappen, de Bosgroepen en vzw Durme. Grensoverschrijdende natuurgebieden worden over de landsgrenzen heen beheerd.

De twintig wandelingen in dit boek laten je kennis maken met de enorme variatie aan biotopen die Vlaanderen rijk is.  Denk maar aan de paarse heide in het Nationaal Park Hoge Kempen, de stuivende duinen aan de kust, de Kalkense Meersen, De Wijers in Zonhoven, het Landschap De Liereman of het unieke binnenmeer in Zoutleeuw.

Elke wandeling is lusvormig en begint met een beknopte omschrijving van het gebied en zet een soort, zoals bijvoorbeeld de bever , in de kijker.  De foto’s van de ‘te spotten soorten’ helpen je alvast om tijdens de wandeling uit te kijken naar deze dieren en planten, zoals de grote kaardebol, de windertaling, de rugstreeppad, moeraswespenorchis of de heidelucifer.  Je kan vooraf bepalen of de afstand van de wandeling, het percentage onverharde wegen en de moeilijkheidsgraad voor jou en je wandelgenoten doenbaar is. De afstanden variëren tussen de 4,5km en 26km. Een duidelijk plannetje geeft het beeld van het volledige wandeltraject.  Hierop staan aanduidingen zoals parking, vertrekpunt, referentiepunten tijdens de wandeling, uitkijktorens en eventuele struingebieden. 

De praktische informatie is zeer degelijk en uitgebreid (dit is dikwijls een aandachtspunt in andere wandelboeken) .  Allereerst is er de aangegeven afstand, de moeilijkheidsgraad en het startpunt, mét adres.  De aard van de weg en het terrein is meestal onverhard, bij hoogwaterstanden of broedperiodes kan de route ingekort of omgeleid zijn.  De bewegwijzering is aangegeven met bordjes met gekleurde vlakken. De auteur wijst je er ook op om, indien van toepassing, je laarzen of verrekijker niet te vergeten.  Bij ‘extra informatie’ staan talrijke URL’s om met het natuurgebied kennis te maken.  Tenslotte is er de tip in welke periode het gebied op haar mooist is of wanneer er interessante observaties te doen zijn.

De échte beschrijving van de wandeling is uitstekend opgevat. De bladspiegel wordt ingedeeld in twee kolommen.  Links wordt de route beschreven.  Rechts lees je wat je ‘ziet’ op je pad, mét achtergrondinformatie over plantensoorten, de evolutie van de natuur, een bijzondere plek of een opsomming van diersoorten waar je naar kan speuren. De auteur wijst de wandelaar tijdens heel het traject op bijna alles wat er te zien is.  Dit maakt het voor de wandelaar héél interessant en boeiend!

Michaël Cassart is docent aan de Thomas More Hogeschool en is natuur- en landschapsbeheerder.

Dit boek is hét voorbeeld van hoe een wandelboek over natuurgebieden moet worden aangepakt!

  


Ondertitel: "Wandelingen door natuurgebieden in Vlaanderen".

Tags: Lannoo uitgeverij, Wandelgidsen, Wandelroutes

Ontvang als eerste last-minutes en updates direct in je mailbox

E-mail adres*:

Zelf een recensie toevoegen

Naam*:  
E-mail adres*:

Uw recensie*: 
 
Veiligdheidscode: