VROEGER WAS ALLES ANDERS


Book VROEGER WAS ALLES ANDERS
  • Kopen - prijs vergelijken:
  • VROEGER WAS ALLES ANDERS Kopen - prijs vergelijken: Proxis & Azur
  • VROEGER WAS ALLES ANDERS Kopen - prijs vergelijken: BOL.com

Niet eens zes à zeven decennia geleden: wat weet je nog van het dagelijks leven in de jaren vijftig van de vorige eeuw? Mooi, wanneer je het meemaakte en van horen zeggen wanneer je uit een recentere generatie stamt. Terugkijkend moet je vaststellen dat het zoveel anders was. Ja, die mensen overleefden ook, ook al beschikten ze niet over internet, computers en gsm's. Meer nog, ze slaagden er wellicht zelfs beter in om te leven of te overleven dan velen van recentere jaargang. Ze slaagden er bijvoorbeeld in om niet te verhongeren in afwezigheid van frigo en fast food.

De auteur vangt zijn terugblik aan in 1956-1957, de jaren net voor Expo 58, die door velen gezien wordt als een keerpunt. In die periode werden zijn beide ouders geboren, die dus evenmin echt actief deelnamen aan de gebeurtenissen uit die tijd. Grootouders moeten gezorgd hebben voor veel input, maar daarnaast moet gezegd dat de auteur wel flink zijn huiswerk gemaakt heeft. Overal zocht hij naar feiten en weetjes uit die periode; zowel in hoogst ernstige statistieken als in damesbladen die geschreven werden lang voor Mr. Google alle kennis van de wereld op je scherm kon brengen. 

Ook al is Korneel De Rynck niet meteen een kind van de fifties (of vroeger), hij slaagt erin de hedendaagse wijsneuzen te laten kennis maken met een tijd die evenzeer boeiend was en wellicht minder stresserend dan de huidige. Leuk dat hij daarvoor op zoek ging in de woonkamers, slaapkamers en kelders van toen. Interessant is dat hij ook aandacht heeft voor mobiliteit, een thema dat toen nog geen "probleem" was, of voor vrije tijd, die veel schaarser was, maar misschien toch wel rijkelijker gevuld.
Ja, er valt nog wel wat te leren van de fifties !


Ondertitel: "Het dagelijks leven in België vlak voor de goldensixties".

Tags: Geschiedenis

Ontvang als eerste last-minutes en updates direct in je mailbox

E-mail adres*:

Zelf een recensie toevoegen

Naam*:  
E-mail adres*:

Uw recensie*: 
 
Veiligdheidscode: