Gemiddeld is onze kennis over Karel de Grote behoorlijk beperkt. De man slaagde erin om een groot rijk uit te bouwen in Europa, de paus kroonde hem in Rome tot keizer en hij had grote belangstelling voor de verspreiding van het onderwijs (alhoewel hij zelf wellicht behoorlijk ongeletterd was). Dat hij een uitgebreide schare nakomelingen had leidde bovendien tot nogal wat onderling getwist tussen potentiële erfgenamen.
Deze uitgave zoomt daarnaast ook in op een aantal minder bekende aspecten van 's mans leven en werken, inclusief de talrijke veldslagen die hij voerde om zijn rijk uit te bouwen en bij elkaar te houden. Vooraf is er veel aandacht over hoe zijn voorouders aan de macht kwamen en de basis legden voor de dynastie van de Karolingers. Onderlinge twisten beslecht met de wapens waren vaak voorkomend in die kringen.
Karel de Grote was niet louter een succesvol veldheer, op de positieve zijde van zijn levensbalans staan onder meer de inspanningen voor het onderwijs, zijn impact op de economie en de organisatie van zijn rijk. Een bijzonder man, die Karel!
Deze vlot leesbare en leerrijke uitgave richt zich tot een breed publiek. Af en toe moet de auteur zich behelpen met termen als waarschijnlijk, wellicht, mogelijk, ... maar dat is begrijpelijk voor een fase uit onze geschiedenis die niet uitpuilt van geschreven documenten.
Prima kennismaking met Karel de Grote.
Ondertitel: "Erfgenaam van Rome, vader van Europa".