Nog vijf jaar en dan wordt de tweehonderdste verjaardag van België gevierd. Dit boek lijkt een aanzet tot deze feestelijke herdenking. Wat is er in al die jaren allemaal voorgevallen? Welke gebeurtenissen vormden België tot de dag van vandaag? Op welke fundamenten is ze gebouwd? Welke kantelmomenten waren belangrijk voor dit land aan de Noordzee? De titel van dit boek had evengoed ‘De canon van België’ kunnen zijn. Al staat op de achterflap te lezen “… een canon die vooral geen canon wil zijn en het toch een beetje is …”. Een canon is nu eenmaal een verzameling van referentiepunten. Met deze uitgave wordt aan de hand van honderd plaatsen de geschiedenis van België verteld.
De schrijver neemt de lezer mee op een geschiedkundige reis die start bij de Belgische revolutie in 1830 in Brussel. Vervolgens doorkruist hij kriskras het land. Naar plaatsen als Anderlecht, Jemappes, Leuven, As, Zondereigen, Risquons-Tout, Spa, Loppem, Eben-Emael en zoveel andere steden en dorpen. Elke locatie heeft een verhaal dat geschiedenis ademt. Denk aan de afschaffing van het lotelingensysteem in Laken, de opheffing van de blokkade van de Schelde in Antwerpen, de eerste vrouwelijke burgemeester in Geluveld (Zonnebeke) en de schending van het neutrale België in 1914 in Gemmenich (Plombières). Er zijn de internationale ijkpunten als de oprichting van de Benelux in Houyet en Brussel als hoofdplaats van de Europese Unie. Het belang van de steenkoolmijnen, de oprichting van de politieke partijen, de evolutie van het stemrecht, en de vele andere historische feiten zijn allemaal relevant in het verhaal van de geschiedenis van België.
Jos Vandervelden is journalist en eindredacteur bij VRT NWS. Met deze dikke turf van zo’n 600 bladzijden informeert hij de lezer én nodigt hij tevens uit om de diverse locaties te bezoeken, er een wandeling te maken en de geschiedenis ter plaatse op te snuiven.
Ondertitel: "200 jaar vaderlandse geschiedenis".