GEHEIM EN GEVAARLIJK


Book GEHEIM EN GEVAARLIJK
  • Kopen - prijs vergelijken:
  • GEHEIM EN GEVAARLIJK Kopen - prijs vergelijken: Proxis & Azur
  • GEHEIM EN GEVAARLIJK Kopen - prijs vergelijken: BOL.com

Sekten en genootschappen die zich afsloten van de maatschappij met het oog op de realisatie van eigen doelstellingen zijn er altijd geweest. De termen "geheim en gevaarlijk" in de ondertitel geven al aan dat de daarvoor gebruikte methodes vaak -maar niet altijd- onschuldig en vredelievend waren. De term "communes" in de ondertitel doet wat vreemd aan tegen deze achtergrond en zou misschien beter vervangen worden door "genootschappen"? Al is dat ook weer een veel te positieve term voor een bende racisten en idioten als de Klu Klux Klan.


De afkeer van of wrok tegen de maatschappij die meerdere van deze sekten kenmerken resulteert wel vaker in een grote leider die van zijn volgelingen alles gedaan krijgt, tot moord en zelfmoord toe. Dit soort "activiteiten" hoort niet louter tot de hedendaagse maatschappij. Het hoofdstuk "Oude ordes" verhaalt een aantal historische voorbeelden. Meteen kan je je afvragen "heeft de mens dan niets geleerd of onthouden?". Het antwoord is helaas overduidelijk "neen", zoals gebeurtenissen in andere hoofdstukken illustreren.

Jonathan Moore heeft een stevige collectie menselijke dwaasheid (of is het slechtheid?) verzameld en voorzien van illustraties. Leerrijk zijn deze gebeurtenissen beslist, maar of de mens er lessen uit trekt? Bedenk na lezing eens hoe fake news en complottheorieën ook kunnen leiden tot weer nieuwe "sekten", al is "bendes" misschien een betere omschrijving.

  


Ondertitel: "Sekten en communes door de eeuwen heen".

Tags: Davidsfonds Uitgeverij, Geschiedenis

Ontvang als eerste last-minutes en updates direct in je mailbox

E-mail adres*:

Zelf een recensie toevoegen

Naam*:  
E-mail adres*:

Uw recensie*: 
 
Veiligdheidscode: