DE VERBORGEN GESCHIEDENIS VAN VLAANDEREN


Book DE VERBORGEN GESCHIEDENIS VAN VLAANDEREN
  • Kopen - prijs vergelijken:
  • DE VERBORGEN GESCHIEDENIS VAN VLAANDEREN Kopen - prijs vergelijken: Proxis & Azur
  • DE VERBORGEN GESCHIEDENIS VAN VLAANDEREN Kopen - prijs vergelijken: BOL.com

Jos Vandervelden gaat op zoek naar plekken in Vlaanderen waar geschiedenis geschreven werd; grote geschiedenis, soms ook kleinere gebeurtenissen. Vaak zijn er nauwelijks of geen zichtbare restanten van die geschiedenis. Die leeft alleen voort in historische teksten of soms in een oude afbeelding. Fotograaf Alexander Dumarey ging eveneens op pad en toont ons hoe die historische plekken er vandaag uitzien.


De auteur en de fotograaf deden 50 plekken aan waar historische gebeurtenissen uiterst zelden zichtbare sporen nalieten. Natuurlijk zijn er nog de verhalen, interessante en boeiende verhalen trouwens. Deze gids brengt je naar plekken waar de geschiedenis als het ware verdwenen is. Gelukkig zijn er "verhalenzoekers" als de auteur die de hedendaagse voorbijganger vertellen wat ooit het belang van die plekken was.

De aard van de geschiedenissen die zich ooit op deze plekken afspeelde is uitermate verscheiden. Zowel een bal aan de vooravond van de slag van Waterloo als een kindermoord, de eerste spadesteek voor de eerste Belgische autosnelweg als de plaats waar in 1597 de laatste ketter levend begraven werd. De auteur heeft het ook over "de moeder van alle scholen" in Vlaanderen, gebouwd in 1913 in Gent. Het gebouw was een soort van prototype voor tal van later gebouwde scholen.

Hoe een "gewoon" landschap toch onzichtbare en boeiende geschiedenis kan verbergen! 

  

Tags: Davidsfonds Uitgeverij, Geschiedenis van Vlaanderen, Standaard Uitgeverij

Ontvang als eerste last-minutes en updates direct in je mailbox

E-mail adres*:

Zelf een recensie toevoegen

Naam*:  
E-mail adres*:

Uw recensie*: 
 
Veiligdheidscode: