DE BRECHTSE HEIDE


Book DE BRECHTSE HEIDE
  • Kopen - prijs vergelijken:
  • DE BRECHTSE HEIDE Kopen - prijs vergelijken: Proxis & Azur
  • DE BRECHTSE HEIDE Kopen - prijs vergelijken: BOL.com

Dit landschapsboek is het product van de samenwerking van verschillende personen en organisaties. Natuurliefhebbers, landbouwers, jagers, heemkundigen, toeristische diensten en overheden verzamelden foto’s, documenten, anekdotes en weetjes om zo nauwkeurig mogelijk het verhaal van de Brechtse Heide te achterhalen.

De Brechtse Heide is een 1700 ha groot beschermd landschap dat zich voor het grootste gedeelte op het grondgebied van de gemeente Brecht situeert. Ook de gemeentes Schilde, Malle en Zoersel hebben hun aandeel in het beschermd gebied. Wie van Schilde naar Brecht over de Abdijlaan rijdt zal onder de indruk komen van de immense weidsheid van het landschap. Weidsheid die enkel onderbroken wordt door het torentje van de cisterciënzerabdij Onze-Lieve-Vrouw van Nazareth.

In het boek komen meerdere aspecten over het gebied aan bod zoals: de mens, geschiedenis, bescherming, bedreigingen, beheersmaatregelen enz. Een groot aantal factoren en ingrepen bepalen het uitzicht van het beschermd landschap. Enkele voorbeelden: in de houtwallen langsheen de wegen werden de exoten verwijderd zodat de inheemse struiken en bomen zich kunnen handhaven en uitbreiden. De zandwegen die door het gebied lopen mochten wegens de beschermde status niet verhard worden. Om de landbouwers toe te laten om met hun tractoren naar de akkers te rijden werd onder de weg een bedding aangebracht die daarna terug met aarde werd bedekt.

Het boek is luxueus uitgegeven met een harde cover en op groot formaat. Hierdoor komen de prachtige foto’s goed tot hun recht. Vooral de foto’s over twee pagina’s zijn indrukwekkend. De Brechtse Heide is een uitgave van de Provincie Antwerpen en Regionaal Landschap De Voorkempen.

 

Tags: Erfgoed, Natuur, Provincie Antwerpen

Ontvang als eerste last-minutes en updates direct in je mailbox

E-mail adres*:

Zelf een recensie toevoegen

Naam*:  
E-mail adres*:

Uw recensie*: 
 
Veiligdheidscode: