DE AARDE HUILT


Book DE AARDE HUILT
  • Kopen - prijs vergelijken:
  • DE AARDE HUILT Kopen - prijs vergelijken: Proxis & Azur
  • DE AARDE HUILT Kopen - prijs vergelijken: BOL.com

Als het gaat om de strijd tussen de indianen en de blanke veroveraars in de tweede helft van de 19de eeuw, de strijd om het Wilde Westen zeg maar, dan bereiken ons veelal fragmentarische verhalen, in woord of beeld. Namen en termen als Wounded Knee, Geronimo, Cochise of Zwartvoet-Lakota klinken af en toe vertrouwd in de oren, maar erg veel verder reikt de kennis meestal niet.

Peter Cozzens beschrijft de strijd om het land, tussen indianen en veroveraars of kolonisten, uitermate grondig, vaak gedetailleerd ook. De veelheid aan informatie is veel groter dan vermoed. Er zijn de bekende ingrediënten als wapenhandel, strijd om de bizons, macht, ...Maar dit is ook een geschiedenis van verraad, woordbreuk, slinkse maneuvers, machtswellust, ... Aan blanke zijde duiken er een aantal figuren (ook militairen) op die absolute minachting hebben voor de indianen, maar er zijn er ook die respect en rechtvaardigheid uitstralen. Het lijkt of de huidige tweedeling van de Amerikaanse maatschappij toen ook al aanwezig was.

Aan indiaanse zijde liepen er ook kerels rond voor wie de omschrijving "engeltjes" niet van toepassing is. Voor hen waren eerder macht en bezit drijvende factoren, ook als ze daarom hun eigen volk moesten verraden. Aan beide zijden waren er mensen die naar overleg en vrede streefden, maar helaas waren ze niet altijd in de positie om dat af te dwingen. Pas duizenden slachtoffers later groeide het besef. Maar hoe je het achteraf ook bekijkt: de eerste bewoners van de Verenigde Staten en hun nakomelingen zijn uiteindelijk de pineut.

  


Ondertitel: "De strijd van de indianen om West-Amerika 1866-1891".

Tags: Geschiedenis

Ontvang als eerste last-minutes en updates direct in je mailbox

E-mail adres*:

Zelf een recensie toevoegen

Naam*:  
E-mail adres*:

Uw recensie*: 
 
Veiligdheidscode: