CONGO VOOR BEGINNERS


Book CONGO VOOR BEGINNERS
  • Kopen - prijs vergelijken:
  • CONGO VOOR BEGINNERS Kopen - prijs vergelijken: Proxis & Azur
  • CONGO VOOR BEGINNERS Kopen - prijs vergelijken: BOL.com

Vijftig jaar na de onafhankelijkheid van Congo / Zaïre / Kongo is best een geschikt tijdstip om terug te blikken op de gebeurtenissen in dit land. In deze uitgave komt vooral de woelige periode voor en na de onafhankelijkheid aan bod, maar er is toch ook enige aandacht voor de vroegere geschiedenis.

Het is jammer dat in dat verband de misdaden van Leopold II onderbelicht blijven. Nochtans heeft de man miljoenen slachtoffers op zijn geweten (gesteld dat hij dat had). Alhoewel hij nooit in Congo is geweest en dat immense land met zijn grote rijkdommen bestuurde via een soort van afstandsbediening, zijnde de koloniale ambtenaren en de hogere financiële wereld, had hij toch de hoogmoed om te schrijven: "Mijn rechten op Congo worden met niemand anders gedeeld, zij zijn het resultaat van mijn inspanningen en mijn uitgaven".

Eén van de vele interessante aspecten in dit boekje is de bedrijvigheid van de Belgische socialisten. Toen de Belgische staat Congo Vrijstaat overnam in 1908 kwamen ook andere groepen dan de haute finance aan de bak, vooral dankzij het lobbywerk van de socialist Vandervelde. Als dank kreeg de Belgische Socialistische Partij een zitje in de Raad van Beheer van de "Huileries du Congo Belge".

De auteur schetst een goed beeld van de machtsstrijd na de onafhankelijkheid, tussen de verschillende politieke bewegingen. Of die interne strijd voorbij is zal de toekomst leren. Wel onthouden we dat vader Kabila er al behoorlijk vroeg bij betrokken was. Belangrijk is ook wat de Congolezen er zelf van denken; ook zij komen aan het woord.

Het opzet was een "beknopte" geschiedenis van Congo te schrijven. Daarin slaagde Tony Busselen, maar valt nog zoveel meer te vertellen.

Tags: Congo, Geschiedenis

Ontvang als eerste last-minutes en updates direct in je mailbox

E-mail adres*:

Reacties

T. Goyaarts

23/06/2010

Het boek pretendeert een beknopte geschiedenis van Congo weer te geven. "Een politiek correcte geschiedenis van Congo" was een betere titel geweest. Er is maar een oorzaak aan te wijzen voor de erbarmelijke staat waar de DRC zich in bevind: "Het Westen". Van de slavernij tot de steun aan Mugabe, de Congolees treft geen blaam, ook niet vijftig jaar na de onafhankelijkheid. Tony grabbelt hierbij naar behoeven uit een verzameling 'feiten' die hij aanvult met aannames en suggestieve grafieken. Zo wordt de Arabische rol in de slavenhandel afgedaan met de bewering dat zij minder slaven verhandeld hebben dan "Het Westen" zonder dat dit verder onderbouwd wordt en toont Tony met een grafiek aan dat "Het Westen" de industriële revolutie kon betalen door het kolonialisme. Uit diezelfde grafiek blijkt echter tevens de enorme economische groei van Japan, wat nimmer over koloniën beschikt heeft. Hier heeft Tony echter geen verklaring voor. Tony's politieke signatuur is duidelijk, dat was nog te pruimen geweest wanneer hij vollediger was geweest, een betere schrijfstijl had gehad en volledig was geweest. Met name zijn visie op de politieke ontwikkelingen in Congo na de onafhankelijkheid is ronduit chaotisch te noemen. Tony doet de geschiedenis van Congo met dit boekje geen recht. Net zoals de lezer die oprecht geïnteresseerd is in Congo zichzelf geen recht doet door dit boekje te kopen.

Zelf een recensie toevoegen

Naam*:  
E-mail adres*:

Uw recensie*: 
 
Veiligdheidscode: