BOKRIJK: GISTEREN, VANDAAG EN MORGEN


Book BOKRIJK: GISTEREN, VANDAAG EN MORGEN
 • Auteur:
 • ISBN: 9789492677549
 • Type: Hardback
 • Bladzijden: 207
 • Categorie: Geschiedenis en erfgoed
 • Richtprijs: € 39,50
 • Taal: Nederlands
 • Datum: 23/12/2020
 • Recensent: RD
 • Uitgeverij: Hannibal Books
 • Kopen - prijs vergelijken:
 • BOKRIJK: GISTEREN, VANDAAG EN MORGEN Kopen - prijs vergelijken: Proxis & Azur
 • BOKRIJK: GISTEREN, VANDAAG EN MORGEN Kopen - prijs vergelijken: BOL.com

Tweeënzestig jaar geleden, op 12 april 1958, opende het museum van Bokrijk officieel haar deuren voor het publiek. In al die jaren heeft het openluchtmuseum heel wat bezoekers over de vloer gehad.  In het eerste seizoen ontving het meer dan 222.000 bezoekers, het drukst bezochte museum van België! Er zijn heel wat projecten gerealiseerd en de dagelijkse werking is continue bijgestuurd. En dit in samenwerking met diverse partners.  In dit boek wordt de visie toegelicht van het verleden, het heden en de toekomst.  

Op schrift komt de naam Bokrijk voor het eerst voor in de verkoopakte van Graaf Arnold IV van Loon in 1252.  De graaf verkocht een strook land met beuken ‘Buscurake’ aan de cisterciënzersabdij van Herkenrode bij Kuringen (nu deel van Hasselt). Driehonderd jaar later is er een geschil over deze gronden waarna dit domein ‘verhuist’ van Hasselt naar Genk. In 1937 koopt Provincie Limburg dit gebied om er een openluchtmuseum van de maken.   Het verzamelen van gebouwen en voorwerpen werd zowat gelijktijdig gestart. Veel voorwerpen werden geschonken of aangekocht zoals landbouwgereedschap, aardewerk en huisraad.

 De beschreven studies van enkele gebouwen vertellen het hele verhaal.  Vanaf de zoektocht in Vlaanderen, naar de overbrenging en de heropbouw door bekwame vakmensen.  Met deze kennis kijk je nadien met andere ogen naar de woningen en andere gebouwen uit de tijd van  onze voorouders zoals ‘De Spijker’ en ‘Het Paenhuis’ uit Diepenbeek, het romaanse kerkje uit Erpekom, de langgevelhoeve uit Houthalen en het woonhuis uit Poperinge. Zo wandel je langsheen getuigen uit het verleden van Haspengouw, de Kempen en Oost- en West Vlaanderen.

Bokrijk is geen statisch museum en dat merk je overal, in het openluchtmuseum en op het uitgestrekte domein er rondom.  In het openluchtmuseum worden bezoekers betrokken bij historische rollenspellen alsof ze virtueel deel uitmaken van het verhaal uit het verleden.  Bezoekers en vrijwilligers worden via participatieprojecten betrokken met de collectie roerend en onroerend erfgoed. De blijvende tentoonstelling ‘De Sixties in Bokrijk’ is een vreemde eend in de bijt maar is tegelijkertijd zeer succesvol. Het uitgestrekte domein heeft heel wat groene troeven.  De wandelroutes leiden je doorheen al dit moois.  Een extra troef is het project ‘Fietsen door het water’.  Dit populaire traject heeft al heel wat internationale prijzen gewonnen. 

 De toekomst is allang bezig in met Bokrijk met ‘BKRK- Bokrijk brandmerkt’.  Hierbij worden duurzame projecten opgestart. Het huisgebakken brood is hier een mooi voorbeeld van. In 2017 is men gestart om alle 120 historische gebouwen te restaureren.  De bouwplaatsen worden zo aangekleed opdat de bezoeker de restauraties op de voet kan volgen.

Dit boek vertelt boeiend over de dynamiek van het openluchtmuseum.

Een aanrader.

En Bokrijk is meer dan één bezoekje waard!

   

Tags: Erfgoed, Geschiedenis, Vakantie Limburg

Ontvang als eerste last-minutes en updates direct in je mailbox

E-mail adres*:

Zelf een recensie toevoegen

Naam*:  
E-mail adres*:

Uw recensie*: 
 
Veiligdheidscode: