KLEINE CULINAIRE ENCYCLOPEDIE VAN VLAANDEREN


Book KLEINE CULINAIRE ENCYCLOPEDIE VAN VLAANDEREN
  • Auteur:
  • ISBN: 9789002222849
  • Type: Hardback
  • Bladzijden: 224
  • Categorie: Gastronomische reisboeken
  • Richtprijs: € 22,50
  • Taal: Nederlands
  • Datum: 5/07/2009
  • Recensent: RD
  • Uitgeverij: Standaard Uitgeverij
  • Kopen - prijs vergelijken:
  • KLEINE CULINAIRE ENCYCLOPEDIE VAN VLAANDEREN Kopen - prijs vergelijken: Proxis & Azur
  • KLEINE CULINAIRE ENCYCLOPEDIE VAN VLAANDEREN Kopen - prijs vergelijken: BOL.com

Natuurlijk mag je de gastronomie van een land of een regio niet uitsluitend beoordelen op haar streekproducten en -gerechten, maar het is wel een belangrijke aanwijzing. Als je langsheen het lekkers uit deze encyclopedie bladert en dat vergelijkt met het lekkers dat aan de overzijde van de Taalgrens op tafel komt, kan je niet anders dan besluiten dat er niets zoiets bestaat als "Belgische keuken". Er is een Waalse en er is een Vlaamse keuken met hier daar een grensoverschrijdend product of soms wat wederzijdse beïnvloeding, zoals die bij iedere grens bestaat.

Vlaanderen beschikt over een behoorlijk pakket streekproducten en -gerechten met wortels diep in het verleden. Er is toch niets mis om met die nog steeds beschikbare streekproducten nieuwe gerechten te ontwerpen die het streekeigene wat feller in de verf zetten. Alleen gastronomische puriteinen weigeren om aandacht te hebben voor "nieuwe" streekgerechten. Marc Declercq heeft terecht aandacht voor zowel oud als recenter en rangschikt ze per provincie. De waarheid gebied te zeggen dat vanaf het volgende niveau de rangschikking niet meer altijd logisch is. De ene keer staan bieren gerangschikt op naam, elders dan weer op de naam van de brouwerij. In het hoofdstuk Limburg vind je een paragraaf "Loonse Stroop" en een over "Stroop", maar in die tweede komt eveneens stroop voor uit het Land van Loon.

Nog even verder op datzelfde kritische elan: Ter Dolen was geen middeleeuws kasteel maar een zomerverblijf voor abten, Haspengouw beschikte natuurlijk nooit over 78.500 ha aaneengesloten hoogstamboomgaarden (wat een woud), het Gentse stadsbier Gruut ontbreekt, is Zuster Godelievewijn ook al een streekproduct, ... Ondanks die kritiek smaakt Vlaanderen er natuurlijk niet minder lekker om. Belangrijker dan de kritiek is het eindresultaat van dit boek: een degelijk en uitgebreid overzicht van wat Vlaanderen culinair te bieden heeft op streekniveau. Hopelijk stimuleert deze uitgave zowel producenten, koks als lekkerbekken om meer aandacht te hebben voor de streekeigen keuken.


Afmetingen: 15,5 x 21,5 cm.

Ontvang als eerste last-minutes en updates direct in je mailbox

E-mail adres*:

Zelf een recensie toevoegen

Naam*:  
E-mail adres*:

Uw recensie*: 
 
Veiligdheidscode: