DE BESTE BBQ RECEPTEN TER WERELD


Book DE BESTE BBQ RECEPTEN TER WERELD
  • Auteur:
  • ISBN: 9789045215235
  • Type: Hardback
  • Bladzijden: 304
  • Categorie: Gastronomische reisboeken
  • Richtprijs: € 19,99
  • Taal: Nederlands
  • Datum: 20/08/2017
  • Recensent: RD
  • Uitgeverij: Karakter Uitgevers
  • Verdeeld door: L&M Books
  • Kopen - prijs vergelijken:
  • DE BESTE BBQ RECEPTEN TER WERELD Kopen - prijs vergelijken: Proxis & Azur
  • DE BESTE BBQ RECEPTEN TER WERELD Kopen - prijs vergelijken: BOL.com

De auteur, wellicht voorzien van een stevige maag, verzamelde en proefde bbq-recepten uit bijna vijftig landen en bundelde ze deels thematisch in deze ruim geïllustreerde uitgave. Iets voor de liefhebbers van dit wijdverspreide culinaire genre, waartoe ik mezelf trouwens ook reken. Net daarom verlaat ik deze rijk geschakeerde dis met enige ontgoocheling. 

Ik heb er alle begrip voor dat niet alle vleessoorten in de smaak vallen bij iedere bqq-liefhebber. Mar dat er tussen de 200 recepten in deze uitgave slechts 2 zijn waarin lamsvlees verwerkt is, dat blijft toch enigszins op de maag liggen. Die 2 recepten zijn bovendien allebei een variant op lamsgehaktspiesen: eenmaal met komijn en munt, eenmaal met komijn en koriander. Er zijn toch meer lekkere stukjes lam die een plaatsje boven het vuur verdienen?

Op zoek naar "Belgische" recepten vond ik alleen Varkensvleesrolletje met mango, munt en spek. Nederland stond al helemaal niet op het proeflijstje van de auteur, die om de haverklap de term grillmeester gebruikt. De bbq-liefhebber ontdekt hier ook een resem heerlijke recepten van diverse andere vleessoorten, sausen en zelfs veggie-bereidingen. 

Smaken verschillen, gelukkig, maar één recept boezemt toch wel enige angst in: "Hartaanval" uit Buenos-Aires, dat bereid wordt met entrecote, bacon, eieren en een saus op basis van azijn en oregano. Volgens de auteur kan je dit gerecht zelfs bij het ontbijt eten. Dat lijkt me iets voor een voltijdse dokwerker die na zijn dienst ook nog een aantal uren presteert als mijnwerker, kolensjouwer of sparringpartner voor boksers. 

In alle ernst; deze uitgave bevat ook een hoop leerrijk informatie. Zo heb ik veel opgestoken over de diverse barbecue-technieken. Dat er blijkbaar ook lekker gebarbecued wordt in landen als Jordanië, Cambodja, Azebeidzjan, Israël en Oezbekistan, daarvan was ik me totaal niet bewust. Jammer dat de auteur niet even halt hield in Mongolië, want daar ontdekte ik een wel heel aparte bbq-techniek, waarover ik niets las in deze lijvige uitgave. De voornaamste "benodigdheden" voor die Mongoolse variant zijn een oude melkkruik en een aantal stevige keien die onder het vlees en de groenten gemengd worden tijdens de bereiding. Misschien iets voor een toekomstige editie? 

  

Tags: Gastronomie

Ontvang als eerste last-minutes en updates direct in je mailbox

E-mail adres*:

Zelf een recensie toevoegen

Naam*:
E-mail adres*:

Uw recensie*:
 
Veiligdheidscode: