KOST VAN TOEN


Book KOST VAN TOEN
  • Auteur:
  • ISBN: 9789059088122
  • Type: Hardback
  • Bladzijden: 157
  • Categorie: Gastronomische reisboeken
  • Richtprijs: € 27,50
  • Taal: Nederlands
  • Datum: 1/10/2016
  • Recensent: LD
  • Uitgeverij: Davidsfonds
  • Kopen - prijs vergelijken:
  • KOST VAN TOEN Kopen - prijs vergelijken: Proxis & Azur
  • KOST VAN TOEN Kopen - prijs vergelijken: BOL.com

Over de Belgische volkskeuken zijn er nog niet veel werken uitgegeven.  Dit boek wil die leemte enigszins opvullen. Zo’n initiatief kan enkel toegejuicht worden. Temeer omdat de bewoners van de senioren woonzorgcentra ‘Foyer de Lork’ de leveranciers zijn van de gerechten uit hun jeugd en uit hun keuken van toen.  Hopelijk is deze uitgave een aanzet tot meer van zulke boeken met ‘vergeten’ recepten of van recepten van ‘ons Bomma’.  Gelukkig voor ons heeft de redactie ook de tijd genomen om recepten, die mondeling van generatie op generatie zijn doorgegeven, uit te schrijven en op te nemen.  Want velen hebben leren koken door samen met hun moeder aan het fornuis te staan en mee te kijken en nadien zelf te proberen.  Er werd niets genoteerd.

Doorheen dit kookboek staan korte levensverhalen van de bewoners met vooral aandacht voor de eigen keuken en kookgewoonten.  Leuk zijn ook hun verhalen en herinneringen uit hun jeugd.  Elk gezin had zijn ‘klassieker’ voor de zondag of een communiefeest of de kermisdag. Terugblikkend op deze speciale dagen blijkt telkens weer de verbondenheid die samen eten met zich meebrengt.  Tradities werden in eer gehouden en gewaardeerd door de familieleden. Uit de gesprekken met de bewoners blijkt dat verse groenten en streekgerechten steeds de voorkeur hadden.  Onze (groot)ouders wisten toen al, in de jaren zestig en zeventig van vorige eeuw, wat goed voor ons was (smiley).

Herinner je nog de lekkere recepten van vroeger maar weet je niet hoe je ze moet klaarmaken? Dan vind je er zeker enkele terug in dit overheerlijke receptenboek.  Wat te denken van bouillonsoep met gehaktballen, krepkessaus, aardappelen met ajuinsaus, kaastaart, knobbelkesvlaai, konijn met pruimen, Boggetse koek, ovenschotel met zuurkool, rijstepap en sliptongetjes met botersaus.  Dit is maar een handvol gerechten uit die smakelijke kookboek. Bij elk recept vind je de naam van de bewoner die het gerecht aangebracht heeft, de lijst van de benodigdheden en de bereidingswijze.  De bijhorende foto maakt het geheel af.  En nu, aan de slag én … vooral genieten!

De opbrengst van dit boek gaat naar vzw Foyer de Lork en vzw For a Better Life.


Ondertitel: voor alledag en zondagnoen

Tags: Gastronomie

Ontvang als eerste last-minutes en updates direct in je mailbox

E-mail adres*:

Zelf een recensie toevoegen

Naam*:
E-mail adres*:

Uw recensie*:
 
Veiligdheidscode: