CARNET DE CUISINE: STREEKVERS UIT HASPENGOUW


Book CARNET DE CUISINE: STREEKVERS UIT HASPENGOUW
  • Auteur:
  • ISBN: 9789020969641
  • Type: Hardback
  • Bladzijden: 176
  • Categorie: Gastronomische reisboeken
  • Richtprijs: € 39,95
  • Taal: Nederlands
  • Datum: 6/08/2007
  • Recensent: RD
  • Uitgeverij: Lannoo
  • Kopen - prijs vergelijken:
  • CARNET DE CUISINE: STREEKVERS UIT HASPENGOUW Kopen - prijs vergelijken: Proxis & Azur
  • CARNET DE CUISINE: STREEKVERS UIT HASPENGOUW Kopen - prijs vergelijken: BOL.com

Deze uitgave, de vijfde in de reeks “Carnet de cuisine” is gewijd aan Christian Denis, de chef van restaurant Clos St. Denis in Vliermaal (Kortessem). Het verhaal dat hier verteld wordt is dat van de mensen achter het restaurant, de gerechten die er gecreëerd worden en de verse producten uit Haspengouw die er een zeer belangrijk element in vormen.
 
Het levensverhaal van de uitbaters van dit sterrenrestaurant leest als een roman. Waal wordt verliefd op Vlaamse, trouwt met haar en samen beginnen ze een restaurant waar Gastronomie met een grote “G” geschreven wordt. Er komen kinderen en ook die spelen een belangrijke rol in het restaurant.
 
Chef Christian Denis houdt van duidelijkheid. Geen recepten met archaïsche namen, maar wel: wat je leest op de kaart is wat je op je bord krijgt. Versheid van de producten is primordiaal in een restaurant: van een slecht product kun je geen goed gerecht maken. De talrijke Haspengouwse streekproducten die een belangrijke rol spelen in de restaurantkeuken worden één na één voorgesteld en toegelicht: grotchampignons uit Kanne, groene asperges uit Gingelom, waterkers uit Lauw, aardappelen uit Haspengouw, stroop van Vrolingen, bier uit Kerkom, witte wijn uit Opleeuw, rood en ander fruit uit Haspengouw, jenever uit Hasselt, …
 
Bij elk van die streekverse producten worden drie of vier recepten beschreven die de gemotiveerde amateurkok moeten toelaten deze hoogstaande creaties zelf te bereiden. Om die amateurkok een handje te helpen zijn achteraan in het boek een aantal basisrecepten opgenomen: chutney, gelei van tomaten, sorbet, aardbeiensaus, enz …Het geheel is rijkelijk geïllustreerd met foto’s van hoge kwaliteit.
 
Naast het boeiende inzicht in de keuken en de denkwereld van een sterrenchef is er nog een tweede belangrijk aspect aan dit boek: Haspengouw. Het is de vruchtbaarheid van die prachtige regio in combinatie met de inzet en de kennis van de producenten van de basisproducten, die Christan Denis en zijn keukenbrigade toelaten om al dat heerlijks op tafel te brengen.
 Heerlijke keuken, heerlijk boek.


Ondertitel: Restaurant Clos St. Denis
Afmetingen: 23,5x 29,5 cm

Ontvang als eerste last-minutes en updates direct in je mailbox

E-mail adres*:

Zelf een recensie toevoegen

Naam*:
E-mail adres*:

Uw recensie*:
 
Veiligdheidscode: